Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Sør-Afrikas kvinnedag Økonomisk deltagelse nødvendig for frigjøring

9. a(image) ugust markeres den sørafrikanske kvinnedagen der kvinners økonomiske deltagelse er i fokus.

Sør-Afrika har en høy andel kvinner i parlamentet med 44.5 %, og ligger med dette på tredje plass i verden[1], fire plasser over Norge. Den økonomiske deltagelsen er derimot ikke like god. Den sørafrikanske økonomen Mike Schussler påpeker til Mail&Guardian at dette henger sammen med den generelt sett høye arbeidsledigheten på 40,5% blant voksne i landet. Kvinners lave økonomiske deltagelse er også en konsekvens av at kvinner er gjenstand for diskriminering og vold på bakgrunn av kjønn og rase. Den sørafrikanske kvinnebevegelsen kjemper på ulike måter for å styrke kvinners rettigheter og har et godt nasjonalt lovverk å bygge på. Men selv om lovverket er særdeles godt på papiret viser den politiske ledelsen ikke like stor handlekraft når det gjelder implementering. Lederen for ANC sin ungdomsorganisasjon, Julius Malema, blei i likestillingsretten i mars 2010 dømt til å betale en bot på rundt 40 000 nok for en hatefull og kvinnediskriminerende uttalelse i forbindelse med voldtektsanklagen mot, nåværende president, Jacob Zuma. Malema gav en offentlig unnskyldning for uttalelsen i juni i år og boten blei betalt 8. august, kvelden før kvinnedagen. Boten går til arbeidet SAIH sin partner, People Opposing Women Abuse (POWA), sitt arbeid for voldsutsatte kvinner.

Den sørafrikanske kvinnedagen har sitt utspring i en protestmarsj i 1956 der en gruppe kvinner leverte en underskriftskampanje til Statsministeren mot at svarte måtte til enhver tid bære ID papirer. Dagen markeres hvert år og er en viktig markering i arbeidet for kvinners rettigheter i Sør-Afrika.

http://www.southafrica.info/women/womensmarch_040806.htm

Artikkel om kvinnedagen I Mail&Guardian http://mg.co.za/article/2011-08-08-economy-lacks-woman-power

Artikkel om Julius Malemas hatuttalelse og bothttp://mg.co.za/article/2011-08-09-malema-finally-pays-fine-for-rape-claim-remark

[1] http://www.ipu.org/wmn-e/arc/classif300611.htm#1

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon