Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Sør-Afrikas helseminister øker innsatsen

(image) På 15 års jubileet til den sørafrikanske LHBT-organisasjonen OUT-LGBT Well-Being i Pretoria, lovet den sørafrikanske ministeren å samarbeide tettere med LHBT-organisasjoner for å sikre opprettholdelsen av skeives rettigheter.

Sør-Afrika har en av verdens beste grunnlover, som blant annet sikrer skeive mot diskriminering og sidestiller heterofilt og homofilt ekteskap. På tross av dette blir rettighetene ikke sikret i samfunnet og myndighetene har gjort lite konkret for å implementere lovverket. Hat-vold, diskriminering og mobbing er hverdagen for mange skeive. Spesielt er svarte lesbiske utsatt for såkalt corrective-rape, der menn skal ”kurere” dem til å bli heterofile.

På hjemmesidene til OUT rapporterer de fra Helseminister Dr Aron Motsoaledi sin tale. Ministeren understreker at homofobi og det sterke fokuset på heteronormativitet ofte er grunnlaget for mange negative ting i samfunnet. ’Ingen er født homofobe… Dette er normer vi får gjennom sosialiseringen. Og på den måten kan andre mennesker også få oss til å bevege oss bort fra disse fordommene.’ Helseministeren poengterte også viktigheten av at alle - uansett rase, kultur, kjønn, hiv-status eller seksuell orientering – har lik rett til helsetjenester. Direktøren for OUT, Dawie Nel, var veldig fornøyd med Ministerens uttalelser og sa at det var en svært viktig hendelse å få en minister til å tale på et LHBT arrangement. ’Vi ser på dette som begynnelsen på et videre samarbeid med myndighetene’.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon