Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Snart i mål - menneskerettighetsfokus i Oljefondet

I dag har SAIH, sammen med Norsk Folkehjelp, Regnskogfondet og Forum for utvikling og miljø, samt partiene Ap, SV, KrF, Venstre og SV, arrangert dette seminaret Stortinget hvor viktigheten av en slik strategi har blitt belyst.

- Alle de nevnte partiene som har vært med på å arrangere seminaret stiller seg bak forslaget om at Norges Bank skal utvikle et slikt forventningsdokument for menneskerettigheter. Dermed blir flertall på Stortinget. Dette er en stor glede for SAIH, sier Emilie Larsen Ørneseidet, politisk nestleder i SAIH og kampanjeansvarlig for fjorårets politiske kampanje "We Dream Big".

Det er viktig at Stortinget legger klare føringer til Norges Bank om å implementere sterke menneskerettighetsmekanismer. Dette er et viktig steg i riktig retning, mener SAIH.

- Vi i SAIH mener også at urfolks rettigheter må henvises til spesifikt i den nye menneskerettighetsstrategien, sier Larsen Ørneseidet.

Rapporten «Ta først, spørre etterpå» som SAIH lanserte i fjor høst i forbindelse med kampanjen dokumenterte grove brudd på urfolks menneskerettigheter i gruvesektoren. ILO-169 og FNs urfolkserklæring er omfattende internasjonale rammeverk som sikrer både urfolks individuelle og kollektive menneskerettigheter, og det er viktig at disse dokumentene henvises til i den nye strategien.

Les også: Ungdomspartiledere krever urfolksstrategi i Oljefondet

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon