Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Slips og hatt nei, takk!

På skolebesøk i Zambia møter vi jenter i side og rutete foldeskjørt. Noen med slips. Den for oss litt fremmede skoleuniformen. Vi er med SAIHs partnerorganisasjon, Zambia National Women's Lobby (ZNWL) for å møte en av jentegruppene de har startet. En av jentene i klubben, Mercy deler ut populære plakater av et zambisk popidol til de som kan svare henne på spørsmål om for eksempel hva hovedstaten i Norge egentlig heter? Artisten skal spille under lørdagens konsert som er begynnelsen på en kampanje i regi av ZNWL, for å få flere ungdommer til å stemme under valget neste år.

Medlemmene i jentegruppa møtes ukentlig for å diskutere utfordringer jenter møter i samfunnet og hvordan de kan komme seg opp og frem i livet. Det er ingen tvil om at disse jentene mener at flere kvinner må være med å bestemme. Selv er de for unge til å stemme, men de kan like godt begynne forberedelsene alt nå. For å kunne stemme i Zambia må de registrere seg som velger, men før de kan gjør det må de ha et nasjonalt ID kort. Og for å få ID kort må de ha fødselsattest, og for å få fødselsattesten må de ha foreldrenes underskrift. Alle kort og attester fås på ulike kontorer.

Jeg stiller store og naive spørsmål til Mercy: «Hva er den største utfordringen for at kvinner skal bli likestilte med menn?». Og får svaret: «Åh, Kari –det er så mange utfordringer. Hele samfunnet må endre seg.» Det er ikke bare de unge jentenes egne holdninger som skal bygges opp, slik at de skal få troen på at de kan få til mer enn mødre generasjon. Kultur, politikk og religion må utfordres. Når vi spør jenteklubben om hva de drømmer om å bli, så er det mange som sier lege, men det er også flere som vil bli jurist, regnskapsfører, ingeniør eller journalist. Kvinneorganisasjonene som SAIH samarbeider med, jobber for å utfordre den tradisjonelle kvinnerollen. Fremtiden for unge kvinner må ikke begrenses til mann og barn. Dessverre kjemper de mot en statistikk som fort kan innhente dem. Årlig blir 12 000 jenter i den videregående skolen gravide. Når en jente er blitt gravid har hun ifølge loven, to år på å returnere til skolebenken. I virkeligheten nekter derimot ofte rektor de unge mødrene å komme tilbake til skolen fordi de mener jentene har dårlig moral. Abort er heller ikke et alternativ for unge jenter i Zambia. Her er abort ulovlig med mindre du er utsatt for voldtatt eller det er fare for eget liv.

En gledelige nyhet for jenter med fremtidsdrømmer om høyere utdannelse, er at kabinettet har vedtatt en nye låneordning for studenter ved universiteter og høgskoler. Den nye låneordningen er lobbet frem av SAIHs partner ZANEC og studentbevegelsen. Denne ordningen gir unge kvinner muligheten til å søke om lån, samtidig som de søker studieplass. Dermed vil flere unge jenter fra rurale områder få muligheten til å flytte fra landsbygda til studiesteder rundt om i landet.

Neste år er det nasjonale valg i Zambia. Unge kvinner må bruke stemmeretten sin og flere kvinner må stille til valg. Zambia National Women's Lobby er klare for oppgaven og utfordrer allerede den sittende presidenten i Lusaka Times til å gi flere kvinner ministerjobber.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon