Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Skeives rettigheter: Framskrittene trues

En forkortet versjon av denne saken var publisert i Dagbladet, 11. mars.

I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen og i Polen behandles et lovforslag om å fjerne seksualitetsundervisning i skolen. I Brasil «renses» skolene for «kjønnsideologi» og amerikanske evangelistiske bevegelser lobber mot skeives rettigheter og seksualitetsundervisning i afrikanske land. Vi er bekymret over disse angrepene mot akademisk frihet og skeives rettigheter.

ny rapport om "anti-gender" bevegelser: avdekker urovekkende funn

10.mars lanserte Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Norsk Studentorganisasjon (NSO) rapporten «Un/knowing and un/doing sexuality and gender diversity: The global anti-gender movement against SOGIE rights and academic freedom» for å rette søkelyset mot disse angrepene. «Anti-gender»-bevegelsen ser skeives og kvinners rettigheter som en farlig kjønnsideologi som truer den tradisjonelle familien og nasjonale verdier. I rapporten ser forfatter Haley McEwen på fremveksten av bevegelsene i Polen, Ungarn, Brasil og Sør-Afrika. Rapporten avdekker hvordan konservative krefter globalt finner sammen på tvers av skillelinjer i arbeidet mot like rettigheter - og for å hindre forskning og undervisning om kjønn og seksualitet

fremskrittene trues

Muligheten til å være seg selv er ikke selvsagt for de av oss som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet. Heldigvis har ordskifte, lovverk og holdninger til skeives rettigheter og likestilling gått syvmilssteg fremover globalt. Det har ikke skjedd av seg selv. Med kvinnebevegelsen og den skeive bevegelsen, har akademia bidratt til utviklingen. Gjennom forskning, debatt og aktivisme har normer blitt utfordret, rettigheter vunnet, rom åpnet for diskusjon og flere stemmer kommet til orde. De fremskrittene trues.

nå er det kjønnsforskning - hva blir det neste?

Høyere utdanningsinstitusjoner har et ansvar for å sikre et åpent og inkluderende akademia, og verne om den akademiske friheten til å jobbe med spørsmål knyttet til kjønn og seksualitet. Vi forventer at de høyere utdanningsinstitusjonene i Norge arbeider mot diskriminering basert på seksuell orientering, kjønnsidentitet og –uttrykk på egne institusjoner, og stiller de samme forventningene til samarbeidsinstitusjoner. Allerede ved Norges grenser er det farlig å være åpent homofil (Russland) og det å være kjønnsforsker oppleves ikke som trygt lengre (Sverige). Angrepene skjer i land Norge har tette diplomatiske bånd til, og vi kan ikke overse det.

Et angrep på den akademiske friheten til de som forsker på og studerer kjønn og seksualitet angriper alles akademiske frihet. Nå er kjønnsforskning under press - hvilket felt er det neste som truer familie, tradisjonelle verdier og nasjonen? Historie? Klima? Medisin? Vi må verne om den akademiske friheten, og stå opp mot tilbakeslaget. Norge er ikke immun mot anti-gender-bevegelsen, og vi kan ikke overse det som skjer i land vi har tette forhold til. SAIH og NSO forventer at utenriksminister Ine Eriksen Søreide er en tydelig forkjemper for akademisk frihet og LHBT+ rettigheter internasjonalt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon