Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Setter utdanning dagsorden

(image) - Hva forbinder du med “utdanning for frigjøring”?- Først og fremst tenker jeg på utdanningens kraft til endring, både for enkeltindivider og samfunn. Jeg tenker også på det engelske begrepet “empowerment” – selve kraften og kjernen i utdannings rolle i verden. Utdanning har en slik iboende kraft, dannelse for enkeltindividet og utvikling for samfunnet, sier ambassaderåd Dankert Vedeler, ambassaderåd i Norges faste delegasjon til UNESCO i Paris.

Han viser til den indiske økonomen Amatya Sen sine tanker om at frihet til å velge er et tegn på menneskelig utvikling:- Friheten til å velge utdanning er derfor essensielt for menneskelig utvikling. Dessuten er utdanning en nødvendig forutsetning for at de folkevalgte i et samfunn holdes ansvarlige for beslutninger som tas. Dette krever en opplyst befolkning som er i stand til å se og analysere hva som skjer. Ta eksemplet Norge, for eksempel. Utdanning har spilt en sentral rolle i utviklingen av det norske samfunnet og norske demokratiet. Du har både den institusjonelle skoledelen og arbeidet for folkeopplysning, som gir ideen om utdanning et bredere perspektiv, fortsetter han.

- Hvordan kan situasjonen for utdanning i dag bli bedre?- Utdanning er en “public service” som enhver regjering står ansvarlig for. Det er viktig at styresmaktene ser at utdanning er en investering i utvikling og villig til å bruke ressurser på dette feltet. Bare slik kan vi få et bærekraftig, voksende samfunn. Utdanning bør også komme høyere på dagsorden internasjonalt og nasjonalt. Dette er en forutsetning for å nå FNs tusenårsmål, påpeker Vedeler.Ett av FNs tusenårsmål handler også om nettopp utdanning for alle – Education for All (EFA), noe UNESCO spesielt setter søkelyset mot denne uka. Årets Global Action Week arrangeres fra 2. til 8. mai over hele verden. Det internasjonale samfunn oppfordres til å slå et slag for utdanning for kvinner og jenter. Også Vedeler trekker fram utdannings styrke på dette området:- Utdanning for jenter og kvinner er nøkkelen til tusenårsmålene på flere måter. I tillegg til at det kan styrke kvinners rolle i samfunnsutviklingen, er utdanning og kunnskap også nødvendig for å beskytte seg mot hiv/aids og få kunnskap om sykdommer og bruk av medisiner - de rent instrumentelle delene av utdanning.- Hva kan du personlig gjøre for utdanning for frigjøring?- Her jeg sitter i dag, i 8. etasje i UNESCOs kvartaler i Paris, sitter jeg langt fra grasrota. Min oppgave blir derfor å sette og å opprettholde utdanning på den globale dagsorden, og å få drøftet i UNESCO hvordan vi kan nå ut med denne dagsordenen, avslutter ambassaderåden.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon