Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Samfunnsfiender

Din tanke er fri

(image) (foto: foundphotoslj-CC) Høstsemesteret er i gang. Tusenvis av studenter strømmer inn på universiteter og høyskoler over hele landet. Vi studenter får mye av kunnskapen vår fra pensumbøker og forelesninger. Men for at vi i det hele tatt skal få tilgang til denne kunnskapen, er vi avhengige av en grunnleggende frihet som vi kanskje tar for gitt; akademisk frihet. Retten til uavhengig akademisk tenkning og ytring er en av bærebjelkene i det demokratiske samfunnet, og grunnlaget for at utdanning kan bidra til å endre og utvikle samfunnet. Nye og kritiske ideer og analyser må få leve fritt for at vi skal kunne se positive utviklinger i samfunnet. Studenter og akademikere har gjennom historien stilt spørsmål ved det etablerte og utfordret det. Dette er ikke alltid populært.

Anser studenter som fienderRetten til fri akademisk tenkning og ytring er dessverre ikke selvfølgelig for alle. Myndigheter i altfor mange land anser studenter og akademikere som trusler og fiender, fordi de vet at deres meninger kan bidra til å endre samfunnet. Tusenvis av studenter og akademikere blir forfulgt, eller står i fare for forfølgelse, både i form av økonomisk undertrykking, arrestasjoner og i de verste tilfellene tortur og mord.

Fengsel og voldI Zambia mister politisk engasjerte studenter mulighet til å studere. I Zimbabwe blir studenter arrestert og utsatt for grov vold når de fremmer sine legitime krav. I Iran må akademikere som driver kritisk forskning forlate landet eller risikere fengsling og vold. Det er ikke nødvendig å dra ut av Europa for å oppdage at denne problematikken er brennende aktuell. I Hviterussland har et helt universitet (European Humanities University) måtte gå i eksil som følge av forfølgelse av regimet. Listen er dessverre lang. Når vi vet hvor viktig studenter, høyere utdanning og forskning er for at land kan skape egen utvikling kan vi ikke akseptere dette. Studenter og akademikere må stå opp i solidaritet med de som befinner seg i en mindre heldig situasjon enn oss selv.

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

Les mer om kampanjen her!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon