Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Sametingspresidenten møtte SAIH-partnere i Bolivia

(image) Programrådgiver Arnhild Helgesen oversetter til Sametingspresident Egil Olli under besøket i Tiahuanaco Sametingspresidenten hoppet av det offisielle programmet som var lagt til Brasil, Argentina og Chile i perioden 9. -21. april, for å besøke Bolivia som styres av urfolkspresident Evo Morales.

Målet for turen var å lære om hvilke utfordringer andre urfolk møter, og samtidig orientere om samenes situasjon og hva samene har oppnådd. I regi av SAIH fikk Olli blant annet treffe SAIHs partner UAC- Tiahuanaco som gir høyere utdanning i agronomi på høysletta i Bolivia, med sterkt fokus på miljø og tradisjonelle metoder. Olli viste stor entusiasme i møte med studentene og de lokale autoritetspersonene. «Vi har mye til felles» uttrykte Olli, og delte åpenhjertig sine egne erfaringer som jordbruker.

Sametingspresidenten fikk også treffe FUNPROEIB Andes som jobber for å styrke tospråklig interkulturell utdanning og urfolks deltagelse i utdanningssektoren. I dialog med utdanningsrådet for aymarafolket delte Olli samenes erfaringer på feltet.

(image) © Johan Mathis Gaup)

«Tiden har vært altfor knapp» uttalte sametingspresidenten etter møtene med SAIHs partnere. Han uttrykte også skuffelse over å ikke kunne delta på den aller første klimakonferansen for urfolk, som gikk av stabelen i Cochabamba noen dager etter Ollis besøk.

Sametingspresident Egil Olli har tidligere uttalt til NRK Sámi Radio at han syntes det var pinlig at urfolksrepresentanter ikke fikk fremme urfolksperspektivet på klimatoppmøte i København i fjor - der ingen av verdens urbefolkninger fikk taletid. Allikevel valgte Sametinget å nedprioritere klimakonferansen i Bolivia under Egil Ollis rundreise i Sør-Amerika.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon