Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Samefolkets dag

(image) Dette var den første gangen nord, sør og lulesamer fra flere land var samlet for å diskutere felles utfordringer og problemstillinger, og dagen er en viktig historisk begivenhet i samenes organisering og kamp for sine rettigheter.

I svært mange land verden over er urfolk marginaliserte og blant de aller fattigste i samfunnet. Det at samefolkets dag er offisiell flaggdag i Norge symboliserer at staten Norge anerkjenner det faktum at samene er Norges urfolk.

For SAIH viser samenes styrkede posisjon i Norge at det nytter å kjempe for urfolksrettigheter. Selv om urfolk i Norge fremdeles står overfor utfordringer, nytter det å kjempe for medbestemmelsesrett over tradisjonelle land og vannområder og det nytter å kjempe for at urfolk skal ha mulighet til utdanning på egne premisser og på eget språk. Det nytter, men det tar tid.

I Nicaragua har for eksempel urfolk og etniske minoriteter på Atlanterhavskysten hatt juridisk rett til selvbestemmelse i over 20 år, men det er fremdeles langt igjen før nasjonale myndigheter kjenner, anerkjenner og viser respekt og forståelse for ressursene som ligger i urfolks kunnskapssystemer.

Samefolkets dag er en inspirasjonskilde for solidaritetsarbeid med urfolk i SAIHs partnerland. Men først og fremst er dagen en viktig dag for samer, samisk kultur og samisk identitet.

Gratulerer med dagen!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon