Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIHs støtte til Vest-Sahara

Da Vest-Sahara skulle løsrives fra sin tidligere kolonimakt Spania i 1975, rykket marokkanske styrker overraskende inn i området. Flertallet av innbyggerne flyktet til Algerie, der de fortsatt bor i flyktningleire.

(image) To SAIHere sammen med fredsprisvinner José Ramos-Horta i de saharawiske flyktningleirene i 1997. Ramos-Horta er i dag president i et fritt Øst-Timor. Foto: SAIH

De som ble igjen i okkupert område ble ofre for trakassering, tortur og drap. Fortsatt oppleverer den saharawiske befolkningen daglige overgrep fra okkupasjons-myndighetene.

Selv etter mer enn 30 år under okkupasjon, har det internasjonale samfunn likevel ikke lagt nok press på Marokko for at Vest-Sahara skal bli fritt. Ifølge FN er Vest-Sahara Afrikas siste uløste kolonispørsmål. SAIHs engasjement(image) I 1997 arrangerte SAIH i sammen med Norsk Studentunion en Vest-Sahara-kampanje, SOLAK-aksjonen. Som del av kampanjen inviterte SAIH Vest-Saharas utenriksminister til Oslo. Da han holdt innlegg ved Universitetet i Oslo, møtte det opp 150 tilhørere. Det kom også representanter fra flyktningleirene i Algerie. Flere ganger siden har SAIH vært vertskap for besøk fra Vest-Sahara. I 2002 vedtok årsmøtet at SAIH skulle ha Vest-Sahara som sitt politiske tema. En storstilt informasjonskampanje ble holdt ved norske læresteder, der studentene var svært aktive. Protest mot seismikkengasjementSamme år inngikk et norsk seismikkselskap, TGS-Nopec, en avtale med marokkanske myndigheter i å forberede ulovlig oljeutvinning utenfor kysten av Vest-Sahara. (image) SAIH startet en kampanje for å få selskapet til å trekke seg ut. Kampanjen førte til flere hundre presseoppslag, en imponerende underskriftskampanje, og at et tjuetalls aksjonærer solgte seg ut av fra selskapet. Til slutt trakk TGS-Nopec seg ut av området. 2002 var også året da Raftoprisen ble delt ut i Bergen til en saharawisk menneskerettighetsaktivist. SAIHs lokallag i Bergen var svært aktive i informasjonsarbeidet under utdelingen av prisen. SAIHs kampanje fikk også effekt overfor norske myndigheter. Norge var på denne tiden representert i FNs Sikkerhetsråd. SAIH inviterte en representant for den saharawiske ungdomsbevegelsen UJSARIO, til ISFiT i Trondheim, noe som skapte både store presseoppslag, og gode ISFIT-debatter. I 2006 var SAIHs leder representert i den norske FN-delegasjonen i New York. SAIH lyktes med å sette Vest-Sahara på dagsorden i FN.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon