Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIHs støtte til Vest-Sahara

Da Vest-Sahara skulle løsrives fra sin tidligere kolonimakt Spania i 1975, rykket marokkanske styrker overraskende inn i området. Flertallet av innbyggerne flyktet til Algerie, der de fortsatt bor i flyktningleire.

(image) To SAIHere sammen med fredsprisvinner José Ramos-Horta i de saharawiske flyktningleirene i 1997. Ramos-Horta er i dag president i et fritt Øst-Timor. Foto: SAIH

De som ble igjen i okkupert område ble ofre for trakassering, tortur og drap. Fortsatt oppleverer den saharawiske befolkningen daglige overgrep fra okkupasjons-myndighetene.

Selv etter mer enn 30 år under okkupasjon, har det internasjonale samfunn likevel ikke lagt nok press på Marokko for at Vest-Sahara skal bli fritt. Ifølge FN er Vest-Sahara Afrikas siste uløste kolonispørsmål. SAIHs engasjement(image) I 1997 arrangerte SAIH i sammen med Norsk Studentunion en Vest-Sahara-kampanje, SOLAK-aksjonen. Som del av kampanjen inviterte SAIH Vest-Saharas utenriksminister til Oslo. Da han holdt innlegg ved Universitetet i Oslo, møtte det opp 150 tilhørere. Det kom også representanter fra flyktningleirene i Algerie. Flere ganger siden har SAIH vært vertskap for besøk fra Vest-Sahara. I 2002 vedtok årsmøtet at SAIH skulle ha Vest-Sahara som sitt politiske tema. En storstilt informasjonskampanje ble holdt ved norske læresteder, der studentene var svært aktive. Protest mot seismikkengasjementSamme år inngikk et norsk seismikkselskap, TGS-Nopec, en avtale med marokkanske myndigheter i å forberede ulovlig oljeutvinning utenfor kysten av Vest-Sahara. (image) SAIH startet en kampanje for å få selskapet til å trekke seg ut. Kampanjen førte til flere hundre presseoppslag, en imponerende underskriftskampanje, og at et tjuetalls aksjonærer solgte seg ut av fra selskapet. Til slutt trakk TGS-Nopec seg ut av området. 2002 var også året da Raftoprisen ble delt ut i Bergen til en saharawisk menneskerettighetsaktivist. SAIHs lokallag i Bergen var svært aktive i informasjonsarbeidet under utdelingen av prisen. SAIHs kampanje fikk også effekt overfor norske myndigheter. Norge var på denne tiden representert i FNs Sikkerhetsråd. SAIH inviterte en representant for den saharawiske ungdomsbevegelsen UJSARIO, til ISFiT i Trondheim, noe som skapte både store presseoppslag, og gode ISFIT-debatter. I 2006 var SAIHs leder representert i den norske FN-delegasjonen i New York. SAIH lyktes med å sette Vest-Sahara på dagsorden i FN.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon