Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIHs brev til GC Rieber

GC Rieberv/adm.dir Paul Christian Rieber Pb 990 Sentrum5808 Bergen

12.03.2010

Angående import av fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara

Som dere kjenner til, kom det fram i en dokumentar på SVT1 10. mars at GC Rieber importerer fiskeolje fra Vest-Sahara på det skandinaviske markedet.

Vest-Sahara er okkupert av Marokko. Okkupasjonen finansieres og kompliseres ved at internasjonale selskaper støtter opp under marokkansk næringslivs- og bosetningspolitikk i de okkuperte områdene. Fiskeriindustrien i området skjer uten at det saharawiske folk er konsultert og uten at det kommer dem til gode. Dermed er også aktivitetene i strid med det saharawiske folks rett til selvbestemmelse, en rett som er bekreftet av den internasjonale domstolen i Haag, av mer enn 100 FN-resolusjoner, og av en FN-vurdering fra 2002 om naturressursene i Vest-Sahara.

Av hensyn til folkeretten, fraråder norsk UD handel med slike varer.

Senest på mandag denne uken ble ledende menneskerettighetsaktivister i Vest-Sahara gjenstand for overgrep fra marokkansk politi. Les mer om dette på nettsidene våre, www.vest-sahara.no. Så lenge Marokko tjener på okkupasjonen økonomisk, vil også det ulovlige marokkanske nærværet i Vest-Sahara fortsette, og slike alvorlige overgrep vedvare.

GC Rieber framstår i dag som en av de viktigste innkjøperne i den marokkanske fiskeoljeindustrien i Vest-Sahara, og bidrar med det økonomisk og politisk til å legitimere det ulovlige marokkanske nærværet i Vest-Sahara. Om en bedrifts ansvar i en slik kontekst, vil vi få referere til den mye omtalte NHO-publikasjonen ”Bedrifter i konfliktområder – ansvarlig engasjement” http://www.nho.no/files/Bedrifter_i_konfliktomraader.pdf, som vi forutsetter at dere bør kjenne.

På bakgrunn av at samme fiskeoljeimport ble behørig omtalt av NRK Brennpunkt i 2005, finner SAIH det svært beklagelig at importen ennå ikke er stanset.

Vi tror med stor sikkerhet at norske forselgere av Omega 3 ikke ønsker at de og deres helseprodukter skal assosieres med å bidra til å opprettholde undertrykkelse av det saharawiske folk, og at GC Riebers partnere i Skandinavia ikke ønsker å kjøpe disse produktene når det nå kommer fram at importen har vedvart alle disse årene.

På denne bakgrunn vil SAIH be GC Rieber om en øyeblikkelig stans av import og foredling av fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara.

Vi ser fram til å høre fra dere så snart som mulig om dere har til hensikt å gjøre dette.

Vennlig hilsen

Runar Myrnes Balto

Leder i SAIH

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon