Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH vil beskytte studenter med diktator-kondomer

- I Norge har vi frihet til å si hva vi vil, kle oss som vi vil og ligge med hvem vi vil. Sånn er det ikke for studenter i mange deler av verden der fremveksten av autoritære regimer utgjør en stadig større trussel. Vårt budskap er at studenter trenger beskyttelse, sier Hector Ulloa, leder i SAIH.

Den norske bistands- og kampanjeorganisasjonen SAIH deler ut gratis kondomer med bilde av Putin og andre diktatorer på, med slagordet: Protecting students against d**ktators and other diseases.

- Vi har valgt en humoristisk inngang til en alvorlig tematikk. I ukene fremover inviterer vi til en rekke arrangementer hvor vi vil se på status for demokrati internasjonalt fra ulike vinkler, sier Ulloa.

En dramatisk, autoritær utvikling

Ifølge V-Dem bor 70% av verdens befolkning nå i autokratier – mange av dem diktaturer.

- Studenter er ofte blant de som er først ute å heve stemmen når samfunn går i feil retning. Vi har sett mange store demonstrasjoner opp gjennom historien, fra borgerrettighetskamp i USA og anti-apartheid-kampen i Sør-Afrika til dagens protester i Russland, Iran og Zimbabwe, sier Ulloa.

SAIH ga i 2021 ut en rapport som pekte på hvordan autoritære ledere kriminaliserer studenters engasjement i et forsøk på å stilne protest.

- Med denne kampanjen vil vi engasjere særlig studenter i Norge. Det handler om solidaritet, men også om at vi må være på vakt for en eskalering i utviklingen. Ingen er immune, og derfor er det viktig at vi beskytter oss og hever stemmen for demokrati og menneskerettigheter, sier Ulloa.

Siden organisasjonen ble startet av norske studenter og akademikere for 61 år siden, har kampanjer både nasjonalt og internasjonalt vært en viktig del av arbeidet. I 2011 reagerte Irans ambassade i Norge sterkt, og krevde en kampanjeplakat fjernet.

Den nye kampanjen har fått navnet The D**ktators og er utviklet i samarbeid med byrået Brunch Oslo.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon