Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH til FNs generalforsamling i New York

Søndag 4. oktober reiser politisk nestleder Inga Marie Nymo Riseth, til New York og FNs Generalforsamling. Som norsk ungdomsdelegat skal hun delta i Generalforsamlingens tredje komite for sosiale, menneskelige og kulturelle spørsmål – ofte omtalt som menneskerettighetskomiteen. Blant tidligere delegater kan nevnes Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Torbjørn Røe Isaksen.

Ungdomsdelegatordningen er et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner), og ungdomsdelegatene er en del av den offisielle norske delegasjonen. Sammen med ungdomsdelegat Erling Laugsand, leder i Senterungdommen skal Inga Marie tale for Generalforsamlingen, på vegne av norske barn og unge.

- Ungdom utgjør en fjerdedel av verdens befolkning, men blir alt for sjeldent inkludert i beslutningsprosesser. Vi er en gruppe med mye engasjement og mye kunnskap, og det er derfor sentralt at vi blir inkludert når viktige avgjørelser skal tas, sier Inga.

Talen har de skrevet med innspill fra LNUs arbeidsgruppe for FN-Spørsmål, og blant temaene de skal ta opp er akademisk frihet og beskyttelse av studentaktivister, Vest-Sahara og ungdomsmedvirkning.

- Det er veldig stas å få tale i generalforsamlingen hvor alle FNs medlemsland er representert. Spesielt siden vi skal snakke om tema som jeg jobber med i SAIH til daglig. For eksempel skal vi si snakke om Vest-Sahara og oppfordre alle land til aktivt å støtte inkludering av menneskerettigheter i mandatet til FNs fredsbevarende operasjoner.

I tillegg til å holde tale, skal Inga Marie delta på Norges møter med andre stater og følge forhandlinger om ulike resolusjoner som skal vedtas av Generalforsamlingen.

- Det blir utrolig gøy å se hvordan Norge forhandler i FN og å se hvordan FN fungerer på innsiden. En av våre hovedprioriteringer er en resolusjon om ungdom, og i tillegg ønsker jeg å følge en resolusjon om urfolksrettigheter og en om menneskerettighetsforkjempere. Det er jo ekstra kult om vi klarer å påvirke innholdet i resolusjonene.

Leder i SAIH, Nicklas Poulsen Viki er stolt av at SAIHs Inga Marie er plukket ut som delegat og for at SAIH-politikk blir fremmet for FN.

- SAIH er skikkelig stolte over at våre politiske nestleder skal drive politisk påvirkning på FN-nivå. Enda bedre blir det når også SAIH-politikk blir nevnt. Trygge skoler og beskyttelse av studenter er saker SAIH har jobbet lenge med. At UD stiller seg bak talen betyr at disse temaene har høy prioritet. Jeg har lest talen og verden kan bare glede seg! sier

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon