Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH-rapport spansk

SAIH-rapporten fokuserer særlig på utfordringer knyttet til urfolk og afroetterkommeres rett til konsultasjon og samtykke før større prosjekter etablerers eller utvides på deres landområder. Det er en tematikk som er vel kjent også i Bolivia.

- Vi kjenner oss veldig igjen i denne problematikken. Det kunne like gjerne vært en beskrivelse av situasjonen i Bolivia, kommenterer Juan Carlos Balderas.

Han jobber i SAIHs partnerorganisasjon CEADL, som blant annet jobber med å overvåke hvordan skatteinntektene fra olje- gassindustrien blir fordelt på landets befolkning. Samtidig jobber organisasjonen med å informere om hvordan miljø- og menneskerettigheter overholdes i forbindelse med industrien.

Les mer om SAIH i Bolivia.

- Vi har et godt lovverk som krever at staten skal konsultere urfolk før virksomhet etableres på deres landområder, men dette følges ikke opp i praksis, fortsetter Juan Carlos.

De to case-studiene som presenteres i rapporten er hentet fra Colombia og Guatemala, men problematikken er å finne i mange land i Latin-Amerika. Det er stor interesse for urfolks landområder, fordi disse ofte er rike på olje, gass, tømmer, vann, jord, mineraler og edle metaller. Det har økt presset på urfolks landområder, og i mange tilfeller foregår resursutvinning på bekostning av urfolks grunnleggende menneskerettigheter.

Bolivia er sammen med Guatemala det eneste landet i Latin-Amerika der urfolk utgjør over halvparten av befolkningen, og har et sterkt lovverk som sikrer urfolks individuelle og kollektive rettigheter. Samtidig er landet storprodusent av olje og gass, noe som har skapt konflikt over bruk og rett til landområder.

Rapporten på spansk kan leses her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon