Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH og Operasjon Dagsverk 2000: Ungdom i kamp mot HIV og AIDS

Hvorfor ungdomI fjor ble 2,8 millioner ungdommer under 25 år smittet av hiv! Ungdom er spesielt utsatt for å bli smittet av hiv. Grunnen til det er at ungdom ofte er mer seksuelt aktive enn andre grupper i samfunnet. Men ungdom er også de som kan snu epidemien. Undersøkelser viser at ungdom tar ansvar og endrer adferd og holdninger når de blir gitt informasjon, og når de selv får delta aktivt i arbeidet. Halvparten av verdens befolkning er under 25 år. Får denne generasjonen nødvendig informasjon og kunnskap, kan de snu den negative trenden og stoppe spredningen av hiv.

UtviklingskriseAIDS er nå den viktigste dødsårsaken i Afrika sør for Sahara. I fjor døde to millioner afrikanere som følge av AIDS. Det er den arbeidsføre del av befolkningen som rammes hardest av epidemien. Dette er i ferd med å undergrave flere tiår med sosial utvikling, og det er fare for omfattende økonomisk sammenbrudd på store deler av det afrikanske kontinent. Ifølge tall fra UNAIDS lever 70 prosent av alle hivpositive i verden i Afrika sør for Sahara.

Sør-Afrika øker mestIngen afrikanske land har en så kraftig vekst i antall nye smittetilfeller som Sør-Afrika. Hver dag smittes 1600 sørafrikanere av hiv. Tross god økonomi og infrastruktur har landet ikke klart å sette i gang tilstrekkelige forebyggende tiltak. En regner med at over 20% i aldersgruppen 15 til 19 år er smittet. Det er tydelig at hiv-epidemien i Sør-Afrika særlig rammer kvinner, ungdom og barn. Enkelte anslag viser at gjennomsnittlig levealder i Sør-Afrika vil bli redusert fra 63 år i dag til 40 år i år 2010.

Utdanning mot aidsPå OD-dagen jobber ungdom over hele Norge en dag til inntekt for prosjekter i Afrika og Latin-Amerika. Disse prosjektene arbeider med forebygging av hiv blant ungdom og med hivpositives rettigheter. SAIH har i mange år støttet denne type arbeid. Med OD-2000 får dette arbeidet en betydelig oppsving.

Prosjektene som støttes vil være med på å styrke ungdoms deltakelse i hiv/aids arbeidet og til å møte den enorme utfordringen som hiv-epidemien innebærer for mange fattige land. Det beste forebyggende arbeidet gjøres når ungdom selv sprer informasjon blant jevnaldrende. Prosjektene legger vekt på utdanning, opplæring og bevisstgjøring til ungdom om hiv/aids, rettigheter og seksualitet. Dette innebærer både forebyggende arbeid for å hindre videre spredning, og arbeid for å styrke rettighetene til den økende gruppen mennesker som lever med hiv/aids. Dette har vist seg å være to sider av samme sak.

Spennende kampanjeI forkant av OD-dagen arrangerer mange skoler internasjonal uke der hiv/ aids og internasjonal solidaritet kommer til å stå sentralt i undervisningen. Blant tilbudene som OD har til skolene er besøk av ungdom fra prosjektlandene, kulturgrupper, foredragsholdere og elevavis som kommer til å bli distribuert til hver enkelt elev.

Samtidig har SAIH 'Ungdom i kamp mot hiv og aids' som politisk tema på universiteter og høgskoler. Kampanjen gjennomføres av SAIHs lokallag høsten 2000 fram mot Verdens Aidsdag 1. desember.

Vår erfaring er at ungdom i Norge er veldig interesserte i å få lære mer om hiv/aids, ikke minst fordi norske myndigheter nedprioriterer dette og de færreste har lært noe om det på skolen. Vi er sikker på at informasjonsarbeid om hiv/aids trengs like mye her i Norge som i land i Sør!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon