Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH i Aftenposten: Uakseptabelt av Oljefondet, men ikke isolert tilfelle

(image) Mandag skrev Aftenposten om oljefondet som har investert i folkerettsstridig utvinning av naturressurser i Vest-Sahara. Dessverre er Oljefondets ulovlige investeringer ikke et isolert tilfelle. Norske bedrifter fortsetter også å trosse anbefalingene fra FN og UD. I Bergen eier Jebsen-familien 60 % av selskapet Gearbulk som frakter fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Sjøvik AS basert i Midsund på nordvestlandet har både fiskelisenser og produksjonsanlegg i Vest-Sahara. Mens Green Reefers, er involvert i både fiske og transport i det okkuperte området. SAIH forventer at Oljefondet handler raskt og trekker ut sine investeringer i Vest-Sahara. Det samme gjelder for alle norske bedrifter som har næringsinteresser i okkupert område. Norske myndigheter har også et spesielt ansvar og bør så fort som mulig opprette en uavhengig ombudsordning for bedrifters samfunnsansvar, som kan vurdere og overvåke norske bedrifters internasjonale forpliktelser.

Sigrun Espe

Leder, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefondhttp://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3308092.ece Skriv under oppropet ogLes mer om konflikten, ressurstyveriet & studentkampen

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon