Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

SAIH-aksjon for akademisk frihet

http://www.uia.no/no/portaler/aktuelt/nyhetsarkivet/saih_aksjon(image)

Malene Salbu (f.v.), Martine Pettersen og Tarjei Åsebø samler underskrifter for å få UiA til å melde seg inn i Scholars at Risk-nettverket og jobbe for å fremme akademisk frihet.

- Myndigheter i altfor mange land har utpekt seg studenter og akademikere som fiender nettopp fordi de vet at deres meninger og ideer kan bidra til å forandre samfunnet. På grunn av dette representerer myndighetene ofte en hindring for den akademiske friheten. Studenter og akademikere har historisk spilt en avgjørende rolle for politisk endring og arbeid for et demokratisk styre og er derfor i mange land utsatt for forfølgelse og sanksjoner fra myndighetene, forteller Malene Salbu fra SAIH ved Universitetet i Agder.

(image)

Tarjei Åsebø illustrerer akademisk ufrihet.

Scholars at risk

Kampanjen skjer i et samarbeid med det internasjonale nettverket ”Scholars at Risk”. Scholars at Risk er et voksende internasjonalt nettverk av universiteter og høyskoler som jobber for å fremme akademisk frihet.

Kampanjen går ut på å få norske utdanningsinstitusjoner til å melde seg inn i Scholars at Risk-nettverket og jobbe for å fremme akademisk frihet blant annet gjennom å gi midlertidige arbeidsmuligheter for forfulgte akademikere. SAIH samler inn underskrifter for å få UiA til å melde seg inn i Scholars at Risk-nettverket.

- Universitetet i Oslo er allerede med i nettverket, og som et resultat av aksjonen er NTNU også i ferd med å melde seg inn, så aksjonen virker, forteller Malene Salbu.

(image)

Om SAIH

Studentene og akademikernes internasjonale hjelpefond, SAIH, jobber for realisering av demokrati, menneskelig og økonomisk utvikling, uten diskriminering på grunnlag av klasse, kjønn, religion, politisk eller etnisk tilhørighet.

SAIH er partipolitisk uavhengig, og utgangspunktet for SAIHs arbeid er FNs Menneskerettighetserklæring. Her slås det blant annet fast at utdanning er en menneskerettighet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon