Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

- Rettigheter som ikke forsvares, forsvinner

(image) Vi trenger en utdanning som også forteller om våre egne forfedre, vår historie, verdier og kamp. Uten dette kan vi ikke føle oss stolte. sier rektoren på URACCAN i Nicaragua, Alta Hooker Deltakerne fra Nicaragua, Belize, Costa Rica, Honduras, El Salvador og Guatemala kom til en workshop organisert i Bluefields, Nicaragua av universitetet URACCAN, kvinneforskningssenteret CEIMM og den mellomamerikanske afro-organisasjonen ONECA. Under konferansen diskuterer kvinnene blant annet følgende tema: menneskerettigheter og afroetterkommere, analyse av afroetterkommernes bevegelse, kvinner i den nasjonale og internasjonale juridiske rammen samt afroetterkommeres rettigheter i det interamerikanske systemet. Ved åpningen av konferansen sa rektoren på URACCAN, Alta Hooker: Rettigheter som ikke forsvares, forsvinner.

Til felles for alle deltakerne på konferansen er at de kjemper for at afroetterkommere og deres rettigheter blir gjenkjent og inkludert i grunnlovene til hvert enkelt deltakende land, at de blir synliggjort i statistikkene, fordi, som Hooker understrekte, hvis du ikke er med i statistikkene, eksisterer du ikke. URACCANs egen forskning har vist at det reelle befolkningstallet i enkelte kommuner på den karibiske kysten er 70% større enn det folketellingen oppgir. Både afroetterkommere og urfolk i Nicaragua bor primært på den karibiske kysten.

I tillegg til fokus på juridisk anerkjennelse kjemper kvinnene for en interkulturell tospråklig utdanning både i grunnskolen og på videregående. Vi trenger en utdanning som også forteller om våre egne forfedre, vår historie, verdier og kamp. Uten dette kan vi ikke føle oss stolte. Hooker fremhever viktigheten av arrangementet: Vi må finne hverandre og komme sammen. Samarbeid mellom afrobevegelsen og universiteter er av fundamental betydning. For å kunne lage våre egne lovforlag og få gjennomslag trenger vi høyere utdanning og forskning.

Urfolksdefinisjoner brukt av FN, Organisasjonen av Amerikanske Stater og ILO inkluderer afroetterkommere i Latin-Amerika uten å nevne dem spesifikt. Det er ifølge konferansedeltakere, en form for usynliggjøring og dermed, diskriminering. Også norske bistandsstatistikker usynliggjør afroetterkommere. For eksempel er det kun mulig å oppgi til NORAD om utviklingsprosjekter er rettet mot urfolk, mens afroetterkommere ikke er nevnt som en egen kategori.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon