Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

- Rettigheter som ikke forsvares, forsvinner

(image) Vi trenger en utdanning som også forteller om våre egne forfedre, vår historie, verdier og kamp. Uten dette kan vi ikke føle oss stolte. sier rektoren på URACCAN i Nicaragua, Alta Hooker Deltakerne fra Nicaragua, Belize, Costa Rica, Honduras, El Salvador og Guatemala kom til en workshop organisert i Bluefields, Nicaragua av universitetet URACCAN, kvinneforskningssenteret CEIMM og den mellomamerikanske afro-organisasjonen ONECA. Under konferansen diskuterer kvinnene blant annet følgende tema: menneskerettigheter og afroetterkommere, analyse av afroetterkommernes bevegelse, kvinner i den nasjonale og internasjonale juridiske rammen samt afroetterkommeres rettigheter i det interamerikanske systemet. Ved åpningen av konferansen sa rektoren på URACCAN, Alta Hooker: Rettigheter som ikke forsvares, forsvinner.

Til felles for alle deltakerne på konferansen er at de kjemper for at afroetterkommere og deres rettigheter blir gjenkjent og inkludert i grunnlovene til hvert enkelt deltakende land, at de blir synliggjort i statistikkene, fordi, som Hooker understrekte, hvis du ikke er med i statistikkene, eksisterer du ikke. URACCANs egen forskning har vist at det reelle befolkningstallet i enkelte kommuner på den karibiske kysten er 70% større enn det folketellingen oppgir. Både afroetterkommere og urfolk i Nicaragua bor primært på den karibiske kysten.

I tillegg til fokus på juridisk anerkjennelse kjemper kvinnene for en interkulturell tospråklig utdanning både i grunnskolen og på videregående. Vi trenger en utdanning som også forteller om våre egne forfedre, vår historie, verdier og kamp. Uten dette kan vi ikke føle oss stolte. Hooker fremhever viktigheten av arrangementet: Vi må finne hverandre og komme sammen. Samarbeid mellom afrobevegelsen og universiteter er av fundamental betydning. For å kunne lage våre egne lovforlag og få gjennomslag trenger vi høyere utdanning og forskning.

Urfolksdefinisjoner brukt av FN, Organisasjonen av Amerikanske Stater og ILO inkluderer afroetterkommere i Latin-Amerika uten å nevne dem spesifikt. Det er ifølge konferansedeltakere, en form for usynliggjøring og dermed, diskriminering. Også norske bistandsstatistikker usynliggjør afroetterkommere. For eksempel er det kun mulig å oppgi til NORAD om utviklingsprosjekter er rettet mot urfolk, mens afroetterkommere ikke er nevnt som en egen kategori.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon