Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Resolusjon Årsmøte 2009 LHBT-rettigheter

Til: Utenriksdepartementet, Norad, Barne- og likestillingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Resolusjon vedtatt på SAIHs Årsmøte 25. okt. 2009.I 80 land i verden er det kriminelt for menn å ha sex med menn. Denne strukturelle diskrimineringen er både fundert i et lovverk innført av tidligere vestlige kolonimakter og et uttrykk for sterke homofobe holdninger hos både myndigheter og befolkningen generelt i disse samfunnene. I Norge ble homofili avkriminalisert i 1972, men fremdeles bidrar fordommer til at skeive mennesker diskrimineres også i Norge. Norge var i desember 2008 politisk med på å fremme LHBT-rettigheter i FN og myndighetene har en uttalt politikk på å støtte LHBT-rettigheter internasjonalt, både gjennom politiske kanaler og bistandsarbeid. Barne- og Likestillingsdepartementet lanserte i 2008 handlingsplanen ”Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner 2009-2012”, som har et eget kapittel om Norge i det internasjonale samfunnet. Der slås det fast at ”Regjeringen har forpliktet seg til å føre en utviklingspolitikk som bidrar til å bekjempe alle former for diskriminering og stigmatisering av personer på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet.” UD lanserte i 2009 egne retningslinjer for ambassadenes arbeid med LHBT, men det er svært få av ambassadene som aktivt har tatt eller har sagt at de skal ta disse i bruk. Internasjonalt er det utarbeidet en veiledning, ”Yogyakarta-prinsippene”, for hvordan menneskerettighetene skal tolkes i forhold til seksuell orientering og kjønnsuttrykk (http://www.yogyakartaprinciples.org/). Dette er et verktøy for å stille myndigheter til ansvar i henhold til nasjonal lovgivning og menneskerettigheter.Et slikt klart signal fra norske myndigheter vil bidra til at land med omfattende diskriminering av LHBT-personer får økt press for å videreutvikle og fornye kunnskapen om kjønn og seksualitet. Her vil studenter og akademikere ha en sentral rolle. SAIH krever at norske myndigheter:

Følger opp at ambassadene tar i bruk UDs retningslinjer. Påpeker overfor de landene hvor homofili er kriminalisert, at dette er brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Følger opp ”Yogyakarta-prinsippene” både i Norge og internasjonalt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon