Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Resolusjon 4 Norge ha en mer progressiv Vest-Sahara-politikk

Til: Utenriksdepartementet. Resolusjon vedtatt på SAIHs Årsmøte 25. okt. 2009.Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975, da kolonimakten Spania trakk seg ut. FN har gjentatte ganger stadfestet at Marokkos kontroll over Vest-Sahara strider mot folkeretten, og den internasjonale domstolen i Haag har konkludert med at det Saharawiske folk har rett til selvbestemmelse.Studenter har særlig tøffe kår. Marokko har motarbeidet opprettelsen av universiteter i Vest-Sahara, mens de samtidig undertrykker studenter som studerer i Marokko. Brutal behandling begrenser seg imidlertid ikke til studenter. Det blir også begått diskriminering og menneskerettighetsbrudd overfor resten av den saharawiske befolkningen. Saharawiske menneskerettighetsaktivister blir ofte arrestert uten grunn, og nektes utreise fra Vest-Sahara og Marokko. Tidlig i oktober ble hele 13 aktivister enten arrestert eller nektet utreise, og de fleste av dem ble fratatt alle sine papirer. Dette er kritikkverdig, og Norge har en moralsk plikt til å reagere overfor marokkanske myndigheter.Det finnes store forekomster av fosfat og fisk i Vest-Sahara, og Marokko tjener mye på denne okkupasjonen. De gjør det med god hjelp fra utenlandske bedrifter. Flere norske bedrifter driver eller har drevet enten fiske, oljeleting eller frakt av stjålne ressurser fra Vest-Sahara. Saharawiske studenter protesterer mot denne folkerettsstridige plyndringen av de ressursene de har tenkt å bygge sitt land på i fremtiden. De ser på dette som en legitimering av okkupasjonen. Utenriksdepartementet har offisielt frårådet handel med varer fra Vest-Sahara, og det er synd at det ikke er mer koherens mellom de ulike departementene når det gjelder slike alvorlige spørsmål. SAIH mener at UD må ha en mer aktiv rolle i å påpeke alvoret i denne saken direkte overfor de bedriftene de gjelder.

SAIH krever at Utenriksdepartementet:

Tar kontakt med norske bedrifter som er involverte i Vest-Sahara, og gjør det klart at de fraråder handel med ressurser fra Vest-Sahara.Reagerer tydelig ovenfor Marokkanske myndigheter når saharawiske menneskerettighetsaktivister arresteres eller blir nektet utreise uten grunn.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon