Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Resolusjon 4 Norge ha en mer progressiv Vest-Sahara-politikk

Til: Utenriksdepartementet. Resolusjon vedtatt på SAIHs Årsmøte 25. okt. 2009.Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975, da kolonimakten Spania trakk seg ut. FN har gjentatte ganger stadfestet at Marokkos kontroll over Vest-Sahara strider mot folkeretten, og den internasjonale domstolen i Haag har konkludert med at det Saharawiske folk har rett til selvbestemmelse.Studenter har særlig tøffe kår. Marokko har motarbeidet opprettelsen av universiteter i Vest-Sahara, mens de samtidig undertrykker studenter som studerer i Marokko. Brutal behandling begrenser seg imidlertid ikke til studenter. Det blir også begått diskriminering og menneskerettighetsbrudd overfor resten av den saharawiske befolkningen. Saharawiske menneskerettighetsaktivister blir ofte arrestert uten grunn, og nektes utreise fra Vest-Sahara og Marokko. Tidlig i oktober ble hele 13 aktivister enten arrestert eller nektet utreise, og de fleste av dem ble fratatt alle sine papirer. Dette er kritikkverdig, og Norge har en moralsk plikt til å reagere overfor marokkanske myndigheter.Det finnes store forekomster av fosfat og fisk i Vest-Sahara, og Marokko tjener mye på denne okkupasjonen. De gjør det med god hjelp fra utenlandske bedrifter. Flere norske bedrifter driver eller har drevet enten fiske, oljeleting eller frakt av stjålne ressurser fra Vest-Sahara. Saharawiske studenter protesterer mot denne folkerettsstridige plyndringen av de ressursene de har tenkt å bygge sitt land på i fremtiden. De ser på dette som en legitimering av okkupasjonen. Utenriksdepartementet har offisielt frårådet handel med varer fra Vest-Sahara, og det er synd at det ikke er mer koherens mellom de ulike departementene når det gjelder slike alvorlige spørsmål. SAIH mener at UD må ha en mer aktiv rolle i å påpeke alvoret i denne saken direkte overfor de bedriftene de gjelder.

SAIH krever at Utenriksdepartementet:

Tar kontakt med norske bedrifter som er involverte i Vest-Sahara, og gjør det klart at de fraråder handel med ressurser fra Vest-Sahara.Reagerer tydelig ovenfor Marokkanske myndigheter når saharawiske menneskerettighetsaktivister arresteres eller blir nektet utreise uten grunn.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon