Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Resolusjon 3 Oljefondet trekke sine investeringer ut av Vest-Sahara

Til Finansminister Sigbjørn Johnsen og Etikkrådets leder Gro Nystuen. Resolusjon vedtatt på SAIHs Årsmøte 25. okt. 2009. 

Norwatch avslørte 5. oktober at oljefondet har investeringer verdt 2,4 milliarder i gjødselselskaper som frakter fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara. Dette viser at det er et stort behov for at oljefondet skjerper sin tolkning av de etiske retningslinjene sine.

Oljefondets etiske retningslinjer har som ett av sine virkemidler at en kan trekke selskaper fra ”investeringsuniverset der det anses å være en uakseptabel risiko for å medvirke til: grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene som for eksempel drap, tortur, frihetsberøvelse […]” SAIH mener at dette punktet bør gjelde også for selskapene som”bare frakter” det folkerettsstridige fosfatet. Oljefondet har derimot argumentert for at dette ikke er grunnlag for å utelukke bedriftene.

FNs visegeneralsekretær for juridiske saker konkluderte i 2002 med at all handel med Vest-Sahara som ikke kommer saharawiene til gode, er å anse som folkerettsstridig. Da mener SAIH at det skulle det være en enkel sak å klassifisere også slik medvirkende handel som en systematisk krenkelse av menneskerettighetene.

SAIH krever at:

oljefondet trekker investeringer fra gjødselsselskaper som medvirker til folkerettsstridig fosfatutvinning i Vest-Sahara.

oljefondet etablerer en presedens på at bedrifter som medvirker til brudd på folkeretten i okkuperte områder, blir ekskludert fra fondets investeringsunivers. etikkrådet utvides, slik at de har kapasitet til å undersøke om oljefondets etiske retningslinjer følges av selskaper fondet har i sine porteføljer.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon