Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Resolusjon 1 Ombudsordning for bedrifters samfunnsansvar

Til: Utenriksdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Statsminister Jens Stoltenberg, Parlamentariske ledere for de politiske partier og utenrikskomiteen på stortinget. Resolusjon vedtatt på SAIHs Årsmøte 25. okt. 2009.Norske bedrifters engasjement i Vest-Sahara illustrer at det er at det er et stort styringshull når bedrifter kan trosse både UDs frarådinger og folkerett, og fortsette legitimeringen av Marokkos okkupasjon gjennom sin næringsvirksomhet. Når norske myndigheter ikke prioriterer å stoppe virksomhet som utvilsomt er menneskerettighetsstridig, er det et tegn på at det ikke har blitt gjort nok for å møte situasjonen.Når en norsk bedrift direkte eller indirekte bidrar til menneskerettighetsbrudd kan en i dag klage bedriften inn til det nasjonale kontaktpunktet for OECDs retningslinjer. Siden 2002 har kontaktpunktet behandlet 3 saker. I Europa stiller OECD Watch spørsmålstegn ved om systemet i det hele tatt fungerer. Å klage inn en bedrift krever mye arbeid, kun i få tilfeller har en klage ført til innrømmelser og påviste endringer, og dette er tilsynelatende lite avskrekkende for bedrifter. Det er positivt at UD nå vil styrke kontaktpunktet, både når det gjelder ressurser og uavhengighet, men SAIH mener at dette ikke er nok. Vi trenger et helt uavhengig ombud med full innsynsrett. Regjeringen bør ta ansvar for at det opprettes et ombud for bedrifters samfunnsansvar i Norge. Dette ombudet bør sikre at saker blir behandlet på en god faglig og uavhengig måte. Ombudet vil ha mulighet til å sette i gang utredninger, og med sine konklusjoner bidra til enten å bekrefte mistanke eller renvaske selskaper. Ombudsordningen vil på denne måten også være i næringslivets interesser fordi bedrifter vil ha en mulighet til å renvaske seg. En ombudsordning vil fungere som et sterkt signal til stater som driver med menneskerettighetsbrudd, og bidra til at slike stater får økte insentiver til demokratisk utvikling. Her er blant annet tilgang til utdanning og fritak fra diskriminering sentralt.

SAIH krever at regjeringen oppretter en uavhengig ombudsordning for bedrifters samfunnsansvar med innsynsrett.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon