Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Representativt utvalg

(image) Norske studenter har begått en diplomatiske blemme: De har slått ayatollah Khomeini i hartkorn med Adolf Hitler! Og Josef Stalin!

Forfatter: Inger, Bentzrud

For de uinnvidde: Det er Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) som har laget en plakat der en håndfull diktatorer flykter i panikk for studenter som angriper dem med bøker. Det frie ord er det beste våpen mot typer som Khomeini, Hitler, Stalin, Gadhafi, Mugabe og Kim Jong-il, skjønner?Irans ambassade i Oslo har reagert på utvalget av verstinger: «Uheldigvis er det slik at plakaten inneholder ved siden av diktatorer som Hitler, et bilde av vår store, avdøde leder Imam Khomeini. Dere har fornærmet følelsene til en stor nasjon,» heter det i brevet fra ambassaden til SAIH.Lederen for SAIH gjør i Aftenposten rede for sammenhengen: «Vi kunne naturligvis valgt ut mange flere enn de diktatorene som er avtegnet, men på den annen side er de et representativt utvalg av udemokratiske statsledere.»Men hvordan kommer man fram til et «representativt utvalg» av diktatorer? Er det geografisk betinget? Her har vi to europeere (Hitler og Stalin), to afrikanere (Mugabe og Gadhafi) og to asiater (Khomeini og Kim Jong-il). Hvor er amerikanerne? Chilenske Pinochet? Dominikanske Trujillo? Paraguays Stroessner? Eller …USAs George W. Bush? I et utspill som er minst like udiplomatisk og majestetsfornærmelig som SAIHs plakat har Amnesty International nå forlangt at kanadiske myndigheter pågriper George W. Bush når han besøker landet seinere denne måneden. Han skal arresteres og stilles for retten for å ha autorisert bruken av tortur, som jo er en velprøvd diktatormetode.Eller er det andre kriterier blant verstingene som gjør dem representative? Antall dødsofre? Hvor mange er passe mange? Her er de diplomatiske fallgruvene legio. Oslos ambassadørkorps biter negler av nervøsitet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon