Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Representativt utvalg

(image) Norske studenter har begått en diplomatiske blemme: De har slått ayatollah Khomeini i hartkorn med Adolf Hitler! Og Josef Stalin!

Forfatter: Inger, Bentzrud

For de uinnvidde: Det er Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) som har laget en plakat der en håndfull diktatorer flykter i panikk for studenter som angriper dem med bøker. Det frie ord er det beste våpen mot typer som Khomeini, Hitler, Stalin, Gadhafi, Mugabe og Kim Jong-il, skjønner?Irans ambassade i Oslo har reagert på utvalget av verstinger: «Uheldigvis er det slik at plakaten inneholder ved siden av diktatorer som Hitler, et bilde av vår store, avdøde leder Imam Khomeini. Dere har fornærmet følelsene til en stor nasjon,» heter det i brevet fra ambassaden til SAIH.Lederen for SAIH gjør i Aftenposten rede for sammenhengen: «Vi kunne naturligvis valgt ut mange flere enn de diktatorene som er avtegnet, men på den annen side er de et representativt utvalg av udemokratiske statsledere.»Men hvordan kommer man fram til et «representativt utvalg» av diktatorer? Er det geografisk betinget? Her har vi to europeere (Hitler og Stalin), to afrikanere (Mugabe og Gadhafi) og to asiater (Khomeini og Kim Jong-il). Hvor er amerikanerne? Chilenske Pinochet? Dominikanske Trujillo? Paraguays Stroessner? Eller …USAs George W. Bush? I et utspill som er minst like udiplomatisk og majestetsfornærmelig som SAIHs plakat har Amnesty International nå forlangt at kanadiske myndigheter pågriper George W. Bush når han besøker landet seinere denne måneden. Han skal arresteres og stilles for retten for å ha autorisert bruken av tortur, som jo er en velprøvd diktatormetode.Eller er det andre kriterier blant verstingene som gjør dem representative? Antall dødsofre? Hvor mange er passe mange? Her er de diplomatiske fallgruvene legio. Oslos ambassadørkorps biter negler av nervøsitet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon