Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Reisebrev fra Harare, 21.07.02

Studentene har fått støtte til fjernundervisningskurs på University of South Afrika, UNISA. Tamoka forteller at han har klart å bestå 4 av 5 kurs dette semesteret. Det siste fikk han ikke tak i bøker til. Studiene foregår i safe house.... Familien hans bor 7-8 timer unna med buss og ved å besøke dem risikerer han at de utsettes for trakassering fra militiagrupper. Sarlig faren som er lærer ser det best at han ikke kommer, det kan gi ham problemer i jobben.

(image)

Den statlige TV-kanalen fortalte i går om det fantastiske National Youth Service-programmet som regjeringen har satt igang. Ungdom tilbys mat og husly en periode mens de deltar på treningsleire. Programmet skal nå bli obligatorisk og det skal også gjelde folk på universitetet –som en slags ex.phil. De lærer om Zimbabwes historie, samt praktiske ferdigheter så de senere kan få seg en jobb eller starte noe eget. Progamlederen gjentok stadig vekk at disse gruppene hadde fått mye negativ omtale i pressen, men det var det ingen grunn til. Uavhengig media (TV-kanalen er statlig) og studentene er av en litt annen oppfatning.... Ungdommene fra NYS og krigsveteranene er to sider av samme sak. De gjør sikkert bra ting også, men de brukes som militia til å banke opp folk. Først sendes NYS inn mot studentdemonstarntene og banker deg om formiddagen og så kommer politiet og banker deg om kvelden, sier Tinashe fra Zinasu. Staten bruker penger på disse programmene istedenfor på universitetsutdanning, fortsetter han. Nkululeko, presidenten i Zinasu, forteller om hvordan historie, anti-kolonialisme og 'patriotisme' brukes som argumenter i valgkampen. Ikke sosiale goder til folket som sykehus og barnehager. Det gjør at folk ikke opplever politikerne som der for dem, noe dagens situasjon viser at de heller ikke er... Studentene i Zinasu kalles 'unpatriotic youth'. Mugabe snakker om Pan-afrikanisme, men hvordan skal man få til det når folk innad i Zimbabwe bankes opp av grupper som får operere fritt av regjering og politi?, sier Tinashe oppgitt.

(image)

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon