Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Regnbuenasjonen Sør-Afrika?

Fra forbud til kjønnsnøytral ekteskapslov

Under apartheid var ”homoseksuelle handlinger” forbudt og kunne bli straffet med opp til sju år i fengsel. Fram til slutten av 1980-tallet tvang det sørafrikanske militæret hvite homofile til medisinsk behandling og i enkelte tilfeller også kjønnskorrigerende behandling.

Etter apartheids fall har det vært mange gjennombrudd for LHBT-befolkningen i landet. Sør-Afrika ble det første landet i verden som grunnlovsfestet forbud mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering. I 2006 vedtok parlamentet med overveldende flertall, en kjønnsnøytral ekteskapslov. Nåværende president Cyril Ramaphosa, som ble valgt april 2019, blir av mange sett på som en mer progressiv og inkluderende president enn forgjengeren Jacob Zuma.

Dessverre er det slik at Sør-Afrika er det fremste eksempelet på at det formelle lovverket i seg selv ikke er nok for å sikre rettighetene til landets innbyggere.

Situasjonen på bakken

Det er et stort gap mellom en svært progressiv grunnlov og en befolkning som delvis er preget av konservative holdninger, og hvor det er store ulikheter i tilgangen til offentlige tjenester og den beskyttelsen som grunnloven skal gi. Det er enorme økonomiske forskjeller i landet, stor arbeidsledighet og mange er utsatt for vold og kriminalitet. De siste årene har det vært en økning av hatkriminalitet rettet mot LHBT-personer, og særlig svarte, lesbiske kvinner og transpersoner har vært ekstra utsatt.

Transpersoner svært utsatt

I Sør-Afrika er det mulig å få kjønnsbekreftende behandling og endre juridisk kjønn. Diskriminering er imidlertid utbredt, og for mange transpersoner blir det vanskelig å gjennomføre høyere utdanning. Dette ble også bekreftet da vi snakket med masterstudent, Siya Hlongwa på en konferanse i Johannesburg i oktober, om høyere utdanning og kjønnsmangfold.

- I min masteroppgave på Witwatersrand-universitetet har jeg sett på hjemløshet blant studenter og hvordan dette påvirker transpersoner spesifikt. Svært mange studenter er hjemløse og krisesentrene er som oftest ikke tilrettelagt for transpersoner. Dette fører igjen til at mange studenter må avbryte studiene sine, forteller Hlongwa.

I Sør Afrika samarbeider SAIH med blant andre Gender Dynamix, som jobber for kjønnsmangfold og rettigheter for transpersoner.

Utdanning for frigjøring?

SAIH sitt motto er “Utdanning for frigjøring”. Vi mener at høyere utdanning er et verktøy som kan gi innsikt i undertrykkende strukturer, og gjennom innsikt og organisering av studenter og akademikere kan man bryte ned undertrykkende strukturer. Det finnes en rekke organisasjoner i Sør-Afrika som jobber for LHBT-rettigheter. SAIH har siden 2010 samarbeidet med GALA, et kunnskapssenter som har spesialisert seg på dokumentasjon av LHBT-personers liv og rettighetskamp, og som tilbyr undervisningopplegg for elever og studenter.

- Vi har de siste 10 årene jobbet for å styrke skeive ungdommer som aktivister og menneskerettighetsforkjempere, og bruker blant annet kunst og kreative metoder for å nå ut til unge mennesker og forandrere undertrykkende tankesett, forteller daglig leder i GALA, Keval Harie.

Våren 2020 lanserer SAIH sin politiske kampanje, som handler om koblingen mellom akademisk frihet og LHBT-rettigheter. Følg med på nettsidene våre på nyåret for oppdatert informasjon om kampanjen og hvordan du kan bidra.

Vårt arbeid

SAIH har tre partnere i Sør-Afrika, som alle jobber med seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk (SOGIE). Les mer her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon