Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Regnbuenasjonen Sør-Afrika?

Fra forbud til kjønnsnøytral ekteskapslov

Under apartheid var ”homoseksuelle handlinger” forbudt og kunne bli straffet med opp til sju år i fengsel. Fram til slutten av 1980-tallet tvang det sørafrikanske militæret hvite homofile til medisinsk behandling og i enkelte tilfeller også kjønnskorrigerende behandling.

Etter apartheids fall har det vært mange gjennombrudd for LHBT-befolkningen i landet. Sør-Afrika ble det første landet i verden som grunnlovsfestet forbud mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering. I 2006 vedtok parlamentet med overveldende flertall, en kjønnsnøytral ekteskapslov. Nåværende president Cyril Ramaphosa, som ble valgt april 2019, blir av mange sett på som en mer progressiv og inkluderende president enn forgjengeren Jacob Zuma.

Dessverre er det slik at Sør-Afrika er det fremste eksempelet på at det formelle lovverket i seg selv ikke er nok for å sikre rettighetene til landets innbyggere.

Situasjonen på bakken

Det er et stort gap mellom en svært progressiv grunnlov og en befolkning som delvis er preget av konservative holdninger, og hvor det er store ulikheter i tilgangen til offentlige tjenester og den beskyttelsen som grunnloven skal gi. Det er enorme økonomiske forskjeller i landet, stor arbeidsledighet og mange er utsatt for vold og kriminalitet. De siste årene har det vært en økning av hatkriminalitet rettet mot LHBT-personer, og særlig svarte, lesbiske kvinner og transpersoner har vært ekstra utsatt.

Transpersoner svært utsatt

I Sør-Afrika er det mulig å få kjønnsbekreftende behandling og endre juridisk kjønn. Diskriminering er imidlertid utbredt, og for mange transpersoner blir det vanskelig å gjennomføre høyere utdanning. Dette ble også bekreftet da vi snakket med masterstudent, Siya Hlongwa på en konferanse i Johannesburg i oktober, om høyere utdanning og kjønnsmangfold.

- I min masteroppgave på Witwatersrand-universitetet har jeg sett på hjemløshet blant studenter og hvordan dette påvirker transpersoner spesifikt. Svært mange studenter er hjemløse og krisesentrene er som oftest ikke tilrettelagt for transpersoner. Dette fører igjen til at mange studenter må avbryte studiene sine, forteller Hlongwa.

I Sør Afrika samarbeider SAIH med blant andre Gender Dynamix, som jobber for kjønnsmangfold og rettigheter for transpersoner.

Utdanning for frigjøring?

SAIH sitt motto er “Utdanning for frigjøring”. Vi mener at høyere utdanning er et verktøy som kan gi innsikt i undertrykkende strukturer, og gjennom innsikt og organisering av studenter og akademikere kan man bryte ned undertrykkende strukturer. Det finnes en rekke organisasjoner i Sør-Afrika som jobber for LHBT-rettigheter. SAIH har siden 2010 samarbeidet med GALA, et kunnskapssenter som har spesialisert seg på dokumentasjon av LHBT-personers liv og rettighetskamp, og som tilbyr undervisningopplegg for elever og studenter.

- Vi har de siste 10 årene jobbet for å styrke skeive ungdommer som aktivister og menneskerettighetsforkjempere, og bruker blant annet kunst og kreative metoder for å nå ut til unge mennesker og forandrere undertrykkende tankesett, forteller daglig leder i GALA, Keval Harie.

Våren 2020 lanserer SAIH sin politiske kampanje, som handler om koblingen mellom akademisk frihet og LHBT-rettigheter. Følg med på nettsidene våre på nyåret for oppdatert informasjon om kampanjen og hvordan du kan bidra.

Vårt arbeid

SAIH har tre partnere i Sør-Afrika, som alle jobber med seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk (SOGIE). Les mer her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon