Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Reder bruker "Apartheid-argumentasjon"

(image) TilGearbulk v/Kristian Jebsen

Oslo/Bergen, 24. september 2009

Åpent brev: Vedrørende Gearbulks transporter av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara

SAIH vil takke for oppklaringene angående Gearbulks fosfattransporter fra okkuperte Vest-Sahara. Samtidig vil vi gjerne få uttrykke vår bekymring knyttet til dette engasjementet.

Så lenge Marokko årlig tjener milliarder av dollar på handelen med fosfat fra Vest-Sahara, anser SAIH det som lite sannsynlig at okkupasjonen – og de alvorlige overgrepene mot saharawiene – vil ta slutt.

Marokko avviser å følge de inngåtte fredsavtalene for Vest-Sahara, og nekter å inngå i forhandlinger som respekterer saharawienes rett til selvbestemmelse. Fosfatindustrien i Vest-Sahara foregår dessuten i strid med ønskene og interessene til det saharawiske folk. I den situasjonen er det svært uetisk å støtte opp under okkupantens grunnløse suverenitetskrav og folkerettsstridige industri.

Dette er også grunnen til at norsk UD fraråder nettopp slike aktiviteter som Gearbulk driver med, nemlig økonomisk samkvem med Vest-Sahara.

I ditt svar til oss skriver du at deres selskaps fosfattransporter vil fortsette, at dere ikke har avtaler med noen i Vest-Sahara, og at dere utelukkende transporterer på vegne av en innkjøper på New Zealand. Uttalelsen minner om noe Gearbulk tidligere har ytret til NRK: ”Det er andre som kjøper og selger fosfatet. Vi bare frakter det”.

Vi vil gjøre oppmerksom på at nøyaktig samme argument ble benyttet av norske redere under apartheid-epoken i Sør-Afrika. SAIH var tungt involvert i sørafrikanernes frigjøringskamp, og også da hevdet norske redere at de ikke gjorde noe ulovlig ved å støtte det illegitime regimet i landet. Vi hadde håpet at erfaringen fra tilfeller som Sør-Afrika var at bedrifters samfunnsansvar strekker lenger enn til hva enkelte anser som lovlig.

Bedrifter må operere innenfor rammene av hva som er etisk forsvarlig. At noe ikke er forbudt i henhold til britisk lovgivning, betyr ikke at bedrifter bør la seg engasjere i det.

For hver last Gearbulk foretar, desto fattigere blir det saharawiske folk som eier fosfatet.

Saharawiene har, på grunn av Gearbulks transporter, blitt fratatt store deler av sine kollektive verdier. Dette er verdier som skulle bli brukt til å bygge Vest-Saharas fremtid. Og for hvert år Gearbulks transporter fortsetter, desto mindre blir sjansene for at saharawiene noen sinne vil oppnå selvstendighet.

Vi vil anmode Gearbulk innstendigst om å utvise samfunnsansvar ved å stanse alle videre transporter av fosfat fra de okkuperte områdene av Vest-Sahara, og å umiddelbart avbryte avtalene dere har for slike transporter, slik en rekke andre norske rederier har gjort.

Mvh,

Sigrun Espe, leder i SAIH

__________________

Kjersti Hjort Lillegraven, leder i SAIH-Bergen___________________

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon