Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Reder bruker "Apartheid-argumentasjon"

(image) TilGearbulk v/Kristian Jebsen

Oslo/Bergen, 24. september 2009

Åpent brev: Vedrørende Gearbulks transporter av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara

SAIH vil takke for oppklaringene angående Gearbulks fosfattransporter fra okkuperte Vest-Sahara. Samtidig vil vi gjerne få uttrykke vår bekymring knyttet til dette engasjementet.

Så lenge Marokko årlig tjener milliarder av dollar på handelen med fosfat fra Vest-Sahara, anser SAIH det som lite sannsynlig at okkupasjonen – og de alvorlige overgrepene mot saharawiene – vil ta slutt.

Marokko avviser å følge de inngåtte fredsavtalene for Vest-Sahara, og nekter å inngå i forhandlinger som respekterer saharawienes rett til selvbestemmelse. Fosfatindustrien i Vest-Sahara foregår dessuten i strid med ønskene og interessene til det saharawiske folk. I den situasjonen er det svært uetisk å støtte opp under okkupantens grunnløse suverenitetskrav og folkerettsstridige industri.

Dette er også grunnen til at norsk UD fraråder nettopp slike aktiviteter som Gearbulk driver med, nemlig økonomisk samkvem med Vest-Sahara.

I ditt svar til oss skriver du at deres selskaps fosfattransporter vil fortsette, at dere ikke har avtaler med noen i Vest-Sahara, og at dere utelukkende transporterer på vegne av en innkjøper på New Zealand. Uttalelsen minner om noe Gearbulk tidligere har ytret til NRK: ”Det er andre som kjøper og selger fosfatet. Vi bare frakter det”.

Vi vil gjøre oppmerksom på at nøyaktig samme argument ble benyttet av norske redere under apartheid-epoken i Sør-Afrika. SAIH var tungt involvert i sørafrikanernes frigjøringskamp, og også da hevdet norske redere at de ikke gjorde noe ulovlig ved å støtte det illegitime regimet i landet. Vi hadde håpet at erfaringen fra tilfeller som Sør-Afrika var at bedrifters samfunnsansvar strekker lenger enn til hva enkelte anser som lovlig.

Bedrifter må operere innenfor rammene av hva som er etisk forsvarlig. At noe ikke er forbudt i henhold til britisk lovgivning, betyr ikke at bedrifter bør la seg engasjere i det.

For hver last Gearbulk foretar, desto fattigere blir det saharawiske folk som eier fosfatet.

Saharawiene har, på grunn av Gearbulks transporter, blitt fratatt store deler av sine kollektive verdier. Dette er verdier som skulle bli brukt til å bygge Vest-Saharas fremtid. Og for hvert år Gearbulks transporter fortsetter, desto mindre blir sjansene for at saharawiene noen sinne vil oppnå selvstendighet.

Vi vil anmode Gearbulk innstendigst om å utvise samfunnsansvar ved å stanse alle videre transporter av fosfat fra de okkuperte områdene av Vest-Sahara, og å umiddelbart avbryte avtalene dere har for slike transporter, slik en rekke andre norske rederier har gjort.

Mvh,

Sigrun Espe, leder i SAIH

__________________

Kjersti Hjort Lillegraven, leder i SAIH-Bergen___________________

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon