Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rask reaksjon

De 3 000 studentene fikk 30 minutter på å komme seg ut av hyblene sine. Med økonomisk støtte fra blant andre SAIH kunne studentorganisasjonene Student Solidarity Trust og ZINASU innlosjere 115 av de studentene med størst behov for hjelp på et pensjonat og organiserte mat og transport fram og tilbake til universitetet. Studentorganisasjonene sørget også for 42 handikappede studenter og deres assistenter fikk flytte tilbake på hyblene sine.

(image) 3 000 studenter fikk en halvtime på seg til å forlate hyblene sine 9. juli. Foto: ZINASU

Politiske samtalerDet var også viktig å gjøre utkastelsen kjent for omverdenen. Delegater fra ZINASU hadde blant annet møter med representanter fra Sør-Afrika, Tanzania og Ghanas ambassader. Sør-Afrika har på vegne av landene i Southern Africa Development Community (SADC) ansvaret for å få opposisjonen og regjeringspartiet ZANU-PF i dialog, Tanzania besitter formannskapet i SADC mens Ghana har formannskapet i Den afrikanske union. De tre ambassadene fulgte opp med å fakse studentenes krav til president Mugabes kontor. Tirsdag 14. august møtte ZINASU det sørafrikanske forhandlingsteamet som arbeider for en dialog mellom opposisjon og myndighetene.Juridisk avgjørelseMed hjelp fra Zimbabwe Lawyers for Human Rights tok studentene universitetsledelsen til retten for å få en domsavgjørelse på at utkastelsen av studentene var ulovlig. Som forventet valgte rektoren på University of Zimbabwe (UZ) å overse domsavgjørelsen og fortsetter å nekte studentene tilgang til sine egne hybler. At myndighetene velger ikke å følge en rettskraftig dom, er et kraftig signal om at de føler seg hevet over landets lover.Kollektiv straffKvinnelige studenter ble hardest rammet, ettersom de bebodde fem av ni hybelhus på universitetsområdet. Bakgrunnen for utkastelsen var demonstrasjoner i begynnelsen av juli. Universitetsledelsen beskyldte studentene for å ha ødelagt utstyr og eiendom på universitetet. Seks studentledere ble arrestert, mishandlet og utvist på livstid, mens alle andre studenter ved universitet fikk en kollektiv straff ved å kaste dem ut av studenthyblene. Det ryktes nå at ingen mannlige studenter vil få tilgang på hybler på UZ ved semsterstart. Noen hybler vil bli stilt til disposisjon for kvinnelige studenter. Ingenting synes avgjort, bortsett fra at semesteravgiften vil øke ytterligere. Hvor mye gjenstår å se.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon