Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rask reaksjon

De 3 000 studentene fikk 30 minutter på å komme seg ut av hyblene sine. Med økonomisk støtte fra blant andre SAIH kunne studentorganisasjonene Student Solidarity Trust og ZINASU innlosjere 115 av de studentene med størst behov for hjelp på et pensjonat og organiserte mat og transport fram og tilbake til universitetet. Studentorganisasjonene sørget også for 42 handikappede studenter og deres assistenter fikk flytte tilbake på hyblene sine.

(image) 3 000 studenter fikk en halvtime på seg til å forlate hyblene sine 9. juli. Foto: ZINASU

Politiske samtalerDet var også viktig å gjøre utkastelsen kjent for omverdenen. Delegater fra ZINASU hadde blant annet møter med representanter fra Sør-Afrika, Tanzania og Ghanas ambassader. Sør-Afrika har på vegne av landene i Southern Africa Development Community (SADC) ansvaret for å få opposisjonen og regjeringspartiet ZANU-PF i dialog, Tanzania besitter formannskapet i SADC mens Ghana har formannskapet i Den afrikanske union. De tre ambassadene fulgte opp med å fakse studentenes krav til president Mugabes kontor. Tirsdag 14. august møtte ZINASU det sørafrikanske forhandlingsteamet som arbeider for en dialog mellom opposisjon og myndighetene.Juridisk avgjørelseMed hjelp fra Zimbabwe Lawyers for Human Rights tok studentene universitetsledelsen til retten for å få en domsavgjørelse på at utkastelsen av studentene var ulovlig. Som forventet valgte rektoren på University of Zimbabwe (UZ) å overse domsavgjørelsen og fortsetter å nekte studentene tilgang til sine egne hybler. At myndighetene velger ikke å følge en rettskraftig dom, er et kraftig signal om at de føler seg hevet over landets lover.Kollektiv straffKvinnelige studenter ble hardest rammet, ettersom de bebodde fem av ni hybelhus på universitetsområdet. Bakgrunnen for utkastelsen var demonstrasjoner i begynnelsen av juli. Universitetsledelsen beskyldte studentene for å ha ødelagt utstyr og eiendom på universitetet. Seks studentledere ble arrestert, mishandlet og utvist på livstid, mens alle andre studenter ved universitet fikk en kollektiv straff ved å kaste dem ut av studenthyblene. Det ryktes nå at ingen mannlige studenter vil få tilgang på hybler på UZ ved semsterstart. Noen hybler vil bli stilt til disposisjon for kvinnelige studenter. Ingenting synes avgjort, bortsett fra at semesteravgiften vil øke ytterligere. Hvor mye gjenstår å se.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon