Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rapport om angrep utdanning presentert i Oslo

http://www.unesco.no/nyheter/5-nyhet_utd/260-rapport-on-angrep-pa-utdanning-presentert-i-oslo

Den viser at det dokumenteres økt bruk av vold og trusler mot skoler og universiteter verden over. Siden den første rapporten kom i 2007, har tilstanden forverret seg i blant annet Pakistan, Afghanistan, India og Thailand.

Last ned rapporten Education under Attack (2010)Last ned rapporten Protecting Education from Attack (2010)Last ned Speaking points for Secretary of State Ingrid FiskaaLast ned Mark Richmond fra UNESCOs presentasjon av rapportenLast ned innlegget til Njål Høstmælingen, Director at the International Law and Policy InstituteLast ned innlegget til Anne Karine Nymoen National Union of Students in NorwayLes mer om saken hos unesco.org

Årsakene for denne type angrep er komplekse og svært ulike, ettersom utdanning og skolevesen spiller en viktig rolle i et lands generelle politiske situasjon. Det kan dreie seg om grupper som ser skolevesenet som et uttrykk for statlig politikk de er uenige i, eller myndigheter som vil legge lokk på ideer og impulser fra høyere utdanningsinstitusjoner.

Utdanning for demokratiSeminaret ble arrangert av Norad, Den norske UNESCO-kommisjonen, SAIH og NSU/StL. Leder for Den norske UNESCO-kommisjonen, Vigdis Lian, uttrykte bekymring over at skoler og universiteter blir systematiske mål for terrorhandlinger, og at elever, studenter og lærere utsettes for vold og trusler.

- Utdanning for alle er en rettighet, og også et viktig element i demokratibygging og utvikling, sa Lian. - Det økende trusselbildet mot en av de mest grunnleggende rettighetene er derfor en alvorlig trussel mot menneskerettigheten og mot ytringsfriheten.

Myrdet for å undervise25.september 2006 ble 56 år gamle Safia Ama Jan skutt utenfor sitt eget hjem i Kandahar i Afghanistan. Den tidligere læreren hadde vært Director of Women’s Affairs i provinsen siden 2001, og hun hadde risikert livet ved å undervise jenter i Kandahar og kjempe for utdanningstilbud til alle jenter og kvinner i landet.

UNESCOs general-sekretær i 2006, Koïchiro Matsuura, fordømte drapet, og uttalte at Ama Jan ble myrdet fordi hun beskyttet kvinners rettigheter og utrettelig arbeidet for jenters rett til skolegang. Samme høst annonserte UNESCO at organisasjonen planlagte en rapport om vold mot utdanningspersonale, dedisert til Ama Jan.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon