Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rapport om angrep utdanning presentert i Oslo

http://www.unesco.no/nyheter/5-nyhet_utd/260-rapport-on-angrep-pa-utdanning-presentert-i-oslo

Den viser at det dokumenteres økt bruk av vold og trusler mot skoler og universiteter verden over. Siden den første rapporten kom i 2007, har tilstanden forverret seg i blant annet Pakistan, Afghanistan, India og Thailand.

Last ned rapporten Education under Attack (2010)Last ned rapporten Protecting Education from Attack (2010)Last ned Speaking points for Secretary of State Ingrid FiskaaLast ned Mark Richmond fra UNESCOs presentasjon av rapportenLast ned innlegget til Njål Høstmælingen, Director at the International Law and Policy InstituteLast ned innlegget til Anne Karine Nymoen National Union of Students in NorwayLes mer om saken hos unesco.org

Årsakene for denne type angrep er komplekse og svært ulike, ettersom utdanning og skolevesen spiller en viktig rolle i et lands generelle politiske situasjon. Det kan dreie seg om grupper som ser skolevesenet som et uttrykk for statlig politikk de er uenige i, eller myndigheter som vil legge lokk på ideer og impulser fra høyere utdanningsinstitusjoner.

Utdanning for demokratiSeminaret ble arrangert av Norad, Den norske UNESCO-kommisjonen, SAIH og NSU/StL. Leder for Den norske UNESCO-kommisjonen, Vigdis Lian, uttrykte bekymring over at skoler og universiteter blir systematiske mål for terrorhandlinger, og at elever, studenter og lærere utsettes for vold og trusler.

- Utdanning for alle er en rettighet, og også et viktig element i demokratibygging og utvikling, sa Lian. - Det økende trusselbildet mot en av de mest grunnleggende rettighetene er derfor en alvorlig trussel mot menneskerettigheten og mot ytringsfriheten.

Myrdet for å undervise25.september 2006 ble 56 år gamle Safia Ama Jan skutt utenfor sitt eget hjem i Kandahar i Afghanistan. Den tidligere læreren hadde vært Director of Women’s Affairs i provinsen siden 2001, og hun hadde risikert livet ved å undervise jenter i Kandahar og kjempe for utdanningstilbud til alle jenter og kvinner i landet.

UNESCOs general-sekretær i 2006, Koïchiro Matsuura, fordømte drapet, og uttalte at Ama Jan ble myrdet fordi hun beskyttet kvinners rettigheter og utrettelig arbeidet for jenters rett til skolegang. Samme høst annonserte UNESCO at organisasjonen planlagte en rapport om vold mot utdanningspersonale, dedisert til Ama Jan.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon