Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Politisk forverring i Zimbabwe

Spenningen mellom myndighetene og det sivile samfunnet i Zimbabwe har økt de siste to månedene. Det har vært flere sammenstøt mellom politi og aktivister i flere av tettstedene rundt Harare. Resultatet har vært at myndighetene i enkelte områder har innført portforbud, samt innført 3 måneders forbud for politiske møter. Situasjonen toppet seg 11. mars da Morgan Tsvangirai, lederen for det største opposisjonspartiet, Movement for Democratic Change (MDC) ble arrestert og sterkt mishandlet i forbindelse med sin deltakelse på et arrangement organisert av ”Save the Zimbabwe Campaign”, som er en bred allianse mellom de to MDC partiene og store deler av det sivile samfunnet. Nærmere 50 andre aktivistledere og aktivister ble arrestert og mishandlet sammen med Tsvangirai. To unge aktivister døde. Arrestasjonene og voldshandlingene har fortsatt. 18. mars ble lederen for opposisjonspartiet MDC overfalt på flyplassen da han var på vei til Brussel. MDCs talsperson i nasjonalforsamlingen, Nelson Chamisa, ble overfalt på flyplassen av ukjente gjerningsmenn og endte opp på sykehus for å få behandlet skadene. Det blir også meldt om økt spenning ute på landsbygda. Myndighetene synes å bli mer og mer paranoide og begynner å ta i bruk strukturerer som ”war veterans” og ”youth militia” for å skremme potensielle bråkemakere og deres familier. Dette fører til at folk ikke lenger våger å delta på offentlige møter av frykt for å bli påført skade. Myndighetene forsvarer sine handlinger med at det er deres ansvar å holde orden i landet og forsvare landets innbyggere mot voldshandlinger. De hevder videre at voldshandlingene utføres av agenter betalt av vestlige land, primært USA og Storbritannia som ønsker regimeskifte i Zimbabwe. Presidentvalg mars 2008Det er stor usikkerhet rundt hvorfor myndighetene nå har valgt å slå hardt ned på profilerte ledere som Tsvangirai og Lovemore Madhuku, lederen for National Constitutional Assembly (NCA) som vil sette Zimbabwes undertrykkende regime på den internasjonale agenda igjen. 

Rykter sier at det er president Mugabes motstandere i eget parti som nå bruker væpnede styrker mot folket for å få folk til å rette sitt sinne mot president Mugabe. Den interne maktkampen er i gang i regjeringspartiet Zanu PF, og striden synes å stå om presidentvalget skal holdes i 2008 slik som konstitusjonen tilsier, eller om presidentvalgte skal utsettes til 2010 slik at president- og parlamentsvalg kan samkjøres. Mugabe ønsker den sistnevnte løsningen. Hans interne motstandere ønsker presidentvalg i 2008 og at Mugabe skal gå av.

På grunn av den store interne motstanden, internt i Zanu PF, mot å utsette presidentvalget synes Mugabe nå å ha gått tilbake på sin strategi om å sitte til 2010, men han har uttalt at han ønsker å stille til gjenvalg i 2008. Mugabe er etter Zanu PFs kongress i 2005 partiets leder fram til 2009. I henhold til Zanu PFs konstitusjon er det partiets valgte leder som også er deres presidentkandidat. President Mugabe er i så måte i sin fulle rett til å stille til gjenvalg. Det er sterke krefter i partiet anført av Solomon Mujuru, tidligere nær samarbeidspartner av Mugabe, gift med Visepresident Joyce Mujuru, som jobber for at Mugabe ikke skal stille som Zanu PFs presidentkandidat i 2008. Hvem som stiller som presidentkandidat for Zanu PF avgjør langt fra om valget blir demokratisk avholdt. Solomon Mujuru spilte en dominerende rolle i Zanu PFs frigjøringshær, Zimbabwe African National Liberation Army (ZANLA) og har helt til i den senere tid vært en av Mugabes støttespillere. Mujurus kone og nåværende Visepresident, Joyce Mujuru, ble lenge sett på som kronprinsesse, men verken hun eller hennes mann synes å ha tålmodighet til å vente til Mugabe selv er klar til å fratre tronen.

Det har lenge vært tvil om MDCs strategi ved neste presidentvalgt etter at partiet ble splittet i to fraksjoner. Det synes nå som prosessen rundt Save the Zimbabwe Campaign har bidratt til at de to fraksjonene vil samle seg om én kandidat for å styrke sin sjanse til å vinne valget. Talspersoner i Save the Zimbabwe Campaign har uttalt at de to MDC fraksjonene nå langt på vei er enige om å samle seg rundt en felles fiende; Mugabe.

Det er samtidig andre innenfor Zanu PF som begynner å posisjonere seg. I komiteen for transport og kommunikasjon i nasjonalforsamlingen, som blir dominert av Zanu PF og ledet av President Mugabes nevø, Leo Mugabe, ble det uttrykt bekymring da en av MDCs representanter i Nasjonalforsamlingen, Nelson Chamisa, ble angrepet på flyplassen i Harare på vei til Brussel for å møte parlamentarikere fra EU, Afrika, Kariben og Asia. Leo Mugabe foreslo at medlemmer av parlamentet, uansett parti burde bli fulgt til flyplassen for å unngå en repetisjon av denne hendelsen. En tidligere Zanu PF representant uttalte i forbindelse med denne hendelsen at MDC har vært registrert formelt siden 1999 og at deres medlemmer derfor bør bli respektert av politiet, politiske motstandere og regjeringen. Sibanda sa det er uakseptabelt at MDC representanter blir slått som om de skulle tilhøre en kriminell organisasjon.

Tørke2006 har vært et svært tørt år og det er forventet matmangel i store deler av Zimbabwe, spesielt i de tørreste områdene Matabeleland i vest Masvingo i sør og Midlands i sentrum. Myndighetene har offisielt erklært 2007 ”a drought year” som vil gjøre det mulig og sette i gang en rekke krisetiltak. Myndighetenes innrømmelser har kommet sent og det er vanskelig å si hvordan de vil håndtere denne situasjonen med et nært foregående valg som skal planlegges. Det er vanskelig for internasjonale aktører som jobber med utdeling av mat å operere i Zimbabwe ettersom myndighetene i liten grad er villige til å la frivillige organisasjoner gjøre sine egne undersøkelser, og ikke minst velge sine egne kanaler for utdeling. Myndighetenes bruker mat i et politisk spill for å sanke velgere. Og har du ikke partimedlemskapet i orden eller lojaliteten på feil sted fortjener du heller ikke mat. Assisterende generalsekretær på FNs kontor for humanitært arbeid, Margareta Wahlström ønsker å informere FNs sikkerhetsråd om den humanitære situasjonen i Zimbabwe etter forespørsel fra Storbritannia. Ingen av de faste medlemmene i Sikkerhetsrådet har motsatt seg dette. Sør-Afrika, som leder Sikkerhetsrådet i mars, har uttrykt bekymring for at Zimbabwe har blitt satt på agendaen i FNs sikkerhetsråd, da de mener situasjonen i landet kun gjelder et lands indre anliggende og ikke er en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon