Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Politisk forverring i Zimbabwe

Spenningen mellom myndighetene og det sivile samfunnet i Zimbabwe har økt de siste to månedene. Det har vært flere sammenstøt mellom politi og aktivister i flere av tettstedene rundt Harare. Resultatet har vært at myndighetene i enkelte områder har innført portforbud, samt innført 3 måneders forbud for politiske møter. Situasjonen toppet seg 11. mars da Morgan Tsvangirai, lederen for det største opposisjonspartiet, Movement for Democratic Change (MDC) ble arrestert og sterkt mishandlet i forbindelse med sin deltakelse på et arrangement organisert av ”Save the Zimbabwe Campaign”, som er en bred allianse mellom de to MDC partiene og store deler av det sivile samfunnet. Nærmere 50 andre aktivistledere og aktivister ble arrestert og mishandlet sammen med Tsvangirai. To unge aktivister døde. Arrestasjonene og voldshandlingene har fortsatt. 18. mars ble lederen for opposisjonspartiet MDC overfalt på flyplassen da han var på vei til Brussel. MDCs talsperson i nasjonalforsamlingen, Nelson Chamisa, ble overfalt på flyplassen av ukjente gjerningsmenn og endte opp på sykehus for å få behandlet skadene. Det blir også meldt om økt spenning ute på landsbygda. Myndighetene synes å bli mer og mer paranoide og begynner å ta i bruk strukturerer som ”war veterans” og ”youth militia” for å skremme potensielle bråkemakere og deres familier. Dette fører til at folk ikke lenger våger å delta på offentlige møter av frykt for å bli påført skade. Myndighetene forsvarer sine handlinger med at det er deres ansvar å holde orden i landet og forsvare landets innbyggere mot voldshandlinger. De hevder videre at voldshandlingene utføres av agenter betalt av vestlige land, primært USA og Storbritannia som ønsker regimeskifte i Zimbabwe. Presidentvalg mars 2008Det er stor usikkerhet rundt hvorfor myndighetene nå har valgt å slå hardt ned på profilerte ledere som Tsvangirai og Lovemore Madhuku, lederen for National Constitutional Assembly (NCA) som vil sette Zimbabwes undertrykkende regime på den internasjonale agenda igjen. 

Rykter sier at det er president Mugabes motstandere i eget parti som nå bruker væpnede styrker mot folket for å få folk til å rette sitt sinne mot president Mugabe. Den interne maktkampen er i gang i regjeringspartiet Zanu PF, og striden synes å stå om presidentvalget skal holdes i 2008 slik som konstitusjonen tilsier, eller om presidentvalgte skal utsettes til 2010 slik at president- og parlamentsvalg kan samkjøres. Mugabe ønsker den sistnevnte løsningen. Hans interne motstandere ønsker presidentvalg i 2008 og at Mugabe skal gå av.

På grunn av den store interne motstanden, internt i Zanu PF, mot å utsette presidentvalget synes Mugabe nå å ha gått tilbake på sin strategi om å sitte til 2010, men han har uttalt at han ønsker å stille til gjenvalg i 2008. Mugabe er etter Zanu PFs kongress i 2005 partiets leder fram til 2009. I henhold til Zanu PFs konstitusjon er det partiets valgte leder som også er deres presidentkandidat. President Mugabe er i så måte i sin fulle rett til å stille til gjenvalg. Det er sterke krefter i partiet anført av Solomon Mujuru, tidligere nær samarbeidspartner av Mugabe, gift med Visepresident Joyce Mujuru, som jobber for at Mugabe ikke skal stille som Zanu PFs presidentkandidat i 2008. Hvem som stiller som presidentkandidat for Zanu PF avgjør langt fra om valget blir demokratisk avholdt. Solomon Mujuru spilte en dominerende rolle i Zanu PFs frigjøringshær, Zimbabwe African National Liberation Army (ZANLA) og har helt til i den senere tid vært en av Mugabes støttespillere. Mujurus kone og nåværende Visepresident, Joyce Mujuru, ble lenge sett på som kronprinsesse, men verken hun eller hennes mann synes å ha tålmodighet til å vente til Mugabe selv er klar til å fratre tronen.

Det har lenge vært tvil om MDCs strategi ved neste presidentvalgt etter at partiet ble splittet i to fraksjoner. Det synes nå som prosessen rundt Save the Zimbabwe Campaign har bidratt til at de to fraksjonene vil samle seg om én kandidat for å styrke sin sjanse til å vinne valget. Talspersoner i Save the Zimbabwe Campaign har uttalt at de to MDC fraksjonene nå langt på vei er enige om å samle seg rundt en felles fiende; Mugabe.

Det er samtidig andre innenfor Zanu PF som begynner å posisjonere seg. I komiteen for transport og kommunikasjon i nasjonalforsamlingen, som blir dominert av Zanu PF og ledet av President Mugabes nevø, Leo Mugabe, ble det uttrykt bekymring da en av MDCs representanter i Nasjonalforsamlingen, Nelson Chamisa, ble angrepet på flyplassen i Harare på vei til Brussel for å møte parlamentarikere fra EU, Afrika, Kariben og Asia. Leo Mugabe foreslo at medlemmer av parlamentet, uansett parti burde bli fulgt til flyplassen for å unngå en repetisjon av denne hendelsen. En tidligere Zanu PF representant uttalte i forbindelse med denne hendelsen at MDC har vært registrert formelt siden 1999 og at deres medlemmer derfor bør bli respektert av politiet, politiske motstandere og regjeringen. Sibanda sa det er uakseptabelt at MDC representanter blir slått som om de skulle tilhøre en kriminell organisasjon.

Tørke2006 har vært et svært tørt år og det er forventet matmangel i store deler av Zimbabwe, spesielt i de tørreste områdene Matabeleland i vest Masvingo i sør og Midlands i sentrum. Myndighetene har offisielt erklært 2007 ”a drought year” som vil gjøre det mulig og sette i gang en rekke krisetiltak. Myndighetenes innrømmelser har kommet sent og det er vanskelig å si hvordan de vil håndtere denne situasjonen med et nært foregående valg som skal planlegges. Det er vanskelig for internasjonale aktører som jobber med utdeling av mat å operere i Zimbabwe ettersom myndighetene i liten grad er villige til å la frivillige organisasjoner gjøre sine egne undersøkelser, og ikke minst velge sine egne kanaler for utdeling. Myndighetenes bruker mat i et politisk spill for å sanke velgere. Og har du ikke partimedlemskapet i orden eller lojaliteten på feil sted fortjener du heller ikke mat. Assisterende generalsekretær på FNs kontor for humanitært arbeid, Margareta Wahlström ønsker å informere FNs sikkerhetsråd om den humanitære situasjonen i Zimbabwe etter forespørsel fra Storbritannia. Ingen av de faste medlemmene i Sikkerhetsrådet har motsatt seg dette. Sør-Afrika, som leder Sikkerhetsrådet i mars, har uttrykt bekymring for at Zimbabwe har blitt satt på agendaen i FNs sikkerhetsråd, da de mener situasjonen i landet kun gjelder et lands indre anliggende og ikke er en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon