Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

PM: FNs generalsekretær trenger all den støtten han kan

Etter at FNs generalsekretær Ban Ki Moon sist uke, omtalte Vest-Sahara som en «okkupert stat» har Marokko protestert kraftig og truet med å trekke seg fra samtlige FN-oppdrag. Flere norske og internasjonale organisasjoner har nå signert et brev hvor de viser sin støtte til Generalsekretæren, og ber han fremskynde arbeidet for å løse konflikten.

FNs generalsekretær trenger all støtten han kan få, nå må Børge Brende på banen for å aktivt støtte Ban Ki-Moon, krever leder i SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Vest-Sahara, et land på størrelse med Storbritannia, har vært delvis okkupert av Marokko siden 1975. FN anerkjenner ikke Marokkos overtakelse av den tidligere spanske kolonien, og anser Vest-Sahara som et ikke-selvstyrt område. I over 50 år har verdensorganisasjonen forgjeves forsøkt å sikre at Vest-Sahara blir avkolonisert, uten å lykkes. Til tross for at Norge geografisk sett er plassert langt fra Vest-Sahara, er Norge ett av landene med størst engasjement for konflikten.

SAIH har denne uken lansert en rapport om Vest-Sahara-konflikten. Christian Ranheim er en norsk menneskerettighetsjurist med mer enn 20 års erfaring fra arbeid med fredsprosesser og menneskerettigheter i land som Øst-Timor, Sri Lanka og Indonesia. Han mener Stortinget kan gjøre mer for å presse regjeringen til handling. I rapporten «Fred i sikte? Etter 40 år med okkupasjon, hvorfor har ingen klart å skape fred i Vest-Sahara?», skrevet for studentorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) kommer han med klare anbefalinger til regjeringen.

Norge har muligheten til å påta seg en mer aktiv rolle for å bidra til en løsning på konflikten. Folket i Vest-Sahara har i over 25 år lagt sin lit til at FN vil avholde en folkeavstemning som skal avgjøre territoriets framtid. Likevel står vi i dag lengre enn noen gang fra en fredelig løsning. Verdenssamfunnet har både en juridisk og moralsk plikt til å gripe inn og sørge for at Marokko godtar en løsning basert på anerkjente folkerettslige prinsipper, sier Ranheim.

Leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki, mener Ranheims anbefalinger i rapporten, er et positivt og konstruktivt tilskudd til Vest-Sahara-debatten i Norge.

40 år er nok. Vi kan ikke forvente at saharawiene opprettholder sin fredelige frihetskamp inn i uoverskuelig fremtid. Vi må handle for å fremme fred, for hele regionen. La oss sørger for at kolonitiden blir en del av historien, sier Viki.

Les hele rapporten «Fred i sikte?», her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon