Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

PM: FNs generalsekretær trenger all den støtten han kan

Etter at FNs generalsekretær Ban Ki Moon sist uke, omtalte Vest-Sahara som en «okkupert stat» har Marokko protestert kraftig og truet med å trekke seg fra samtlige FN-oppdrag. Flere norske og internasjonale organisasjoner har nå signert et brev hvor de viser sin støtte til Generalsekretæren, og ber han fremskynde arbeidet for å løse konflikten.

FNs generalsekretær trenger all støtten han kan få, nå må Børge Brende på banen for å aktivt støtte Ban Ki-Moon, krever leder i SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Vest-Sahara, et land på størrelse med Storbritannia, har vært delvis okkupert av Marokko siden 1975. FN anerkjenner ikke Marokkos overtakelse av den tidligere spanske kolonien, og anser Vest-Sahara som et ikke-selvstyrt område. I over 50 år har verdensorganisasjonen forgjeves forsøkt å sikre at Vest-Sahara blir avkolonisert, uten å lykkes. Til tross for at Norge geografisk sett er plassert langt fra Vest-Sahara, er Norge ett av landene med størst engasjement for konflikten.

SAIH har denne uken lansert en rapport om Vest-Sahara-konflikten. Christian Ranheim er en norsk menneskerettighetsjurist med mer enn 20 års erfaring fra arbeid med fredsprosesser og menneskerettigheter i land som Øst-Timor, Sri Lanka og Indonesia. Han mener Stortinget kan gjøre mer for å presse regjeringen til handling. I rapporten «Fred i sikte? Etter 40 år med okkupasjon, hvorfor har ingen klart å skape fred i Vest-Sahara?», skrevet for studentorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) kommer han med klare anbefalinger til regjeringen.

Norge har muligheten til å påta seg en mer aktiv rolle for å bidra til en løsning på konflikten. Folket i Vest-Sahara har i over 25 år lagt sin lit til at FN vil avholde en folkeavstemning som skal avgjøre territoriets framtid. Likevel står vi i dag lengre enn noen gang fra en fredelig løsning. Verdenssamfunnet har både en juridisk og moralsk plikt til å gripe inn og sørge for at Marokko godtar en løsning basert på anerkjente folkerettslige prinsipper, sier Ranheim.

Leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki, mener Ranheims anbefalinger i rapporten, er et positivt og konstruktivt tilskudd til Vest-Sahara-debatten i Norge.

40 år er nok. Vi kan ikke forvente at saharawiene opprettholder sin fredelige frihetskamp inn i uoverskuelig fremtid. Vi må handle for å fremme fred, for hele regionen. La oss sørger for at kolonitiden blir en del av historien, sier Viki.

Les hele rapporten «Fred i sikte?», her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon