Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​PM: Erna Solberg tildeles fredspris

The Please Prize er en ny norsk fredspris, med ett enkelt mål: «please make peace!». I motsetning til andre priser skal the Please Prize inspirere verdens ledere til å sette i gang nye initiativ for fred, fremfor å premiere allerede oppnådde resultater. Erna Solberg mottar prisen sammen med Presidenten av Vest-Sahara og Kongen av Marokko, for sitt potensiale til å fremme fred mellom de to landene.

Initiativtakeren bak fredsprisen, Studentorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), mener den norske regjeringen kan spille en avgjørende rolle for å sikre Vest-Saharas fremtid, dersom de vil.

Erna Solberg, på vegne av den norske regjeringen, mottar prisen fordi hun kan gjøre en stor forskjell for Vest-Sahara. Erna nyter støtte fra alle partiene på Stortinget i spørsmålet om Vest-Sahara. Nå ber vi henne simpelthen realisere dette engasjementet i form av konkrete politiske tiltak for fred, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Vest-Sahara, et land på størrelse med Storbritannia, har vært delvis okkupert av Marokko siden 1975. FN anerkjenner ikke Marokkos overtakelse av den tidligere spanske kolonien, og anser Vest-Sahara som et ikke-selvstyrt område. I 1991 inngikk partene en våpenhvileavtale, med mål om å gjennomføre en folkeavstemning. 25 år etter er folkeavstemningen ennå ikke avholdt, og partene står lengre fra hverandre enn noen gang.

Ved å støtte dagens FN-forhandlinger, som er Norges offisielle posisjon, støtter vi i realiteten status quo. Tiden er inne for å legge kolonitiden bak oss. Vi mener at den norske regjeringen er pliktig å gjøre det de kan for å sikre fred, sier Viki.

The 2016 Please Prize deles ut under en fredsprisseremoni, mandag 14. mars, på Kunstnernes Hus i Oslo. Etter seremonien inviterer initiativtakeren til debatt og rapportlansering hvor tema er nettopp Norges rolle for å fremme fred i Vest-Sahara.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon