Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​PM: Erna Solberg tildeles fredspris

The Please Prize er en ny norsk fredspris, med ett enkelt mål: «please make peace!». I motsetning til andre priser skal the Please Prize inspirere verdens ledere til å sette i gang nye initiativ for fred, fremfor å premiere allerede oppnådde resultater. Erna Solberg mottar prisen sammen med Presidenten av Vest-Sahara og Kongen av Marokko, for sitt potensiale til å fremme fred mellom de to landene.

Initiativtakeren bak fredsprisen, Studentorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), mener den norske regjeringen kan spille en avgjørende rolle for å sikre Vest-Saharas fremtid, dersom de vil.

Erna Solberg, på vegne av den norske regjeringen, mottar prisen fordi hun kan gjøre en stor forskjell for Vest-Sahara. Erna nyter støtte fra alle partiene på Stortinget i spørsmålet om Vest-Sahara. Nå ber vi henne simpelthen realisere dette engasjementet i form av konkrete politiske tiltak for fred, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Vest-Sahara, et land på størrelse med Storbritannia, har vært delvis okkupert av Marokko siden 1975. FN anerkjenner ikke Marokkos overtakelse av den tidligere spanske kolonien, og anser Vest-Sahara som et ikke-selvstyrt område. I 1991 inngikk partene en våpenhvileavtale, med mål om å gjennomføre en folkeavstemning. 25 år etter er folkeavstemningen ennå ikke avholdt, og partene står lengre fra hverandre enn noen gang.

Ved å støtte dagens FN-forhandlinger, som er Norges offisielle posisjon, støtter vi i realiteten status quo. Tiden er inne for å legge kolonitiden bak oss. Vi mener at den norske regjeringen er pliktig å gjøre det de kan for å sikre fred, sier Viki.

The 2016 Please Prize deles ut under en fredsprisseremoni, mandag 14. mars, på Kunstnernes Hus i Oslo. Etter seremonien inviterer initiativtakeren til debatt og rapportlansering hvor tema er nettopp Norges rolle for å fremme fred i Vest-Sahara.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon