Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Please, a! Gi Vest-Sahara sin selvstendighet!

14.-18. mars ble utdelingen av "the Please Prize" og SAIHs kampanje om Vest-Sahara markert over hele Norge av SAIHs 11 lokallag. Her er noen av høydepunktene:

Mandag 14. mars ble kampanjeuka sparket i gang med the Please Prize Awards og lansering av rapporten "Fred i sikte?" på Kunstnernes Hus i Oslo. Den sahrawiske ministeren for samarbeid, Boulahi Siid, kom helt fra de sahrawiske flyktningeleirene i Algerie for å motta prisen på vegne av President Mohammed Abdelaziz. Den marokkanske kongen og Erna Solberg hadde dessverre ikke mulighet til å komme. Etter prisutdelingen ble rapporten "Fred i sikte?" presentert av Christian Ranheim, og rapportens innhold var grunnlaget for paneldiskusjonen mellom Inga Marie Nymo Riseth (SAIH), Åsmund Aukrust (A), Sveinung Rotevatn (V) og Kristian Tonning Riise (UH) ledet av Stig Arild Pettersen (DuVerden!).

Vi fikk besøk av internasjonal leder av den sahrawiske studentorganisasjonen UESARIO, Jalihenna Muhammed. Han reiste rundt til flere lokallag og fortalte om livet i de sahrawiske flyktningeleirene, om utfordringer studenter møter og om hvordan UESARIO jobber. Han møtte også Studentparlamentet på UiO og Studentparlamentet på UiB, og møtet ble starten på et nytt og spennende samarbeid. Her er Jalihenna Muhammed (nr 2 f.v), sammen med Martine Jahre (SAIH), Thea Njaastad (SAIH-Bergen) og Hans Christian Paulsen (SP-UiO).

Som vanlig gjennomførte lokallagene flere stunts i løpet av uka. Blant annet lagde SAIH-Blindern et stort minefelt på Fredrikkeplassen på Blindern med konkurranse der folk skulle prøve å komme seg fra den ene enden av feltet til den andre med bind for øynene, uten å tråkke på miner. På denne måten kom de i prat med mange studenter om verdens største minefelt som ligger mellom Marokko og Vest-Sahara. SAIH-Blindern lagde også en gratulasjonsprotokoll for å gratulere Marokko med the Please Prize. Protokollen med gratulasjoner fra norske studenter ble levert til den marokkanske ambassaden fredag 18. mars.

Christian Ranheim som har skrevet rapporten «Fred i sikte?» reiste rundt til lokallag over hele landet for å presenterte rapporten. I Trondheim og Bergen var det store arrangementer med over 60 oppmøte, med kulturelle innslag og paneldiskusjon.

Lokallagene sto på stand flere dager i løpet av uka, med sahrawiske flagg, brosjyrer, rapport og plakater. SAIH-Lillehammer lagde muren gjennom Vest-Sahara av kake, og ba folk spise et kakestykke og være med på å bryte muren. Her er et bilde fra SAIH-Tromsø.

Enhver fredspris må ha en fredspriskonsert. Fredag arrangerte SAIH Bislet Please Prize-konsert på Revolver i Oslo med appeller og fire forskjellige artister/band. I forkant av konserten lagde de en instagram-konkurranse hvor man kunne vinne backstage-pass om man la ut et bilde på instagram med blå finger og brukte emneknaggene #ReferendumNow og #PleasePrize.

Klikk her for å lese mer om hva the Please Prize er og SAIHs krav til den norske regjeringen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon