Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Please, a! Gi Vest-Sahara sin selvstendighet!

14.-18. mars ble utdelingen av "the Please Prize" og SAIHs kampanje om Vest-Sahara markert over hele Norge av SAIHs 11 lokallag. Her er noen av høydepunktene:

Mandag 14. mars ble kampanjeuka sparket i gang med the Please Prize Awards og lansering av rapporten "Fred i sikte?" på Kunstnernes Hus i Oslo. Den sahrawiske ministeren for samarbeid, Boulahi Siid, kom helt fra de sahrawiske flyktningeleirene i Algerie for å motta prisen på vegne av President Mohammed Abdelaziz. Den marokkanske kongen og Erna Solberg hadde dessverre ikke mulighet til å komme. Etter prisutdelingen ble rapporten "Fred i sikte?" presentert av Christian Ranheim, og rapportens innhold var grunnlaget for paneldiskusjonen mellom Inga Marie Nymo Riseth (SAIH), Åsmund Aukrust (A), Sveinung Rotevatn (V) og Kristian Tonning Riise (UH) ledet av Stig Arild Pettersen (DuVerden!).

Vi fikk besøk av internasjonal leder av den sahrawiske studentorganisasjonen UESARIO, Jalihenna Muhammed. Han reiste rundt til flere lokallag og fortalte om livet i de sahrawiske flyktningeleirene, om utfordringer studenter møter og om hvordan UESARIO jobber. Han møtte også Studentparlamentet på UiO og Studentparlamentet på UiB, og møtet ble starten på et nytt og spennende samarbeid. Her er Jalihenna Muhammed (nr 2 f.v), sammen med Martine Jahre (SAIH), Thea Njaastad (SAIH-Bergen) og Hans Christian Paulsen (SP-UiO).

Som vanlig gjennomførte lokallagene flere stunts i løpet av uka. Blant annet lagde SAIH-Blindern et stort minefelt på Fredrikkeplassen på Blindern med konkurranse der folk skulle prøve å komme seg fra den ene enden av feltet til den andre med bind for øynene, uten å tråkke på miner. På denne måten kom de i prat med mange studenter om verdens største minefelt som ligger mellom Marokko og Vest-Sahara. SAIH-Blindern lagde også en gratulasjonsprotokoll for å gratulere Marokko med the Please Prize. Protokollen med gratulasjoner fra norske studenter ble levert til den marokkanske ambassaden fredag 18. mars.

Christian Ranheim som har skrevet rapporten «Fred i sikte?» reiste rundt til lokallag over hele landet for å presenterte rapporten. I Trondheim og Bergen var det store arrangementer med over 60 oppmøte, med kulturelle innslag og paneldiskusjon.

Lokallagene sto på stand flere dager i løpet av uka, med sahrawiske flagg, brosjyrer, rapport og plakater. SAIH-Lillehammer lagde muren gjennom Vest-Sahara av kake, og ba folk spise et kakestykke og være med på å bryte muren. Her er et bilde fra SAIH-Tromsø.

Enhver fredspris må ha en fredspriskonsert. Fredag arrangerte SAIH Bislet Please Prize-konsert på Revolver i Oslo med appeller og fire forskjellige artister/band. I forkant av konserten lagde de en instagram-konkurranse hvor man kunne vinne backstage-pass om man la ut et bilde på instagram med blå finger og brukte emneknaggene #ReferendumNow og #PleasePrize.

Klikk her for å lese mer om hva the Please Prize er og SAIHs krav til den norske regjeringen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon