Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Paramilitære med trusselbrev mot studenter og akademikere i Colombia.

(image) Den paramilitære gruppen ”La nueva generación de las Águilas Negras” (Den nye generasjonen Sorte Ørner) navngir i et trusselbrev den 23. juni i år 14 studenter og ansatte ved universitetet Surcolombiana som militære mål. I trusselbrevet fastslår de at ”tiden er inne for sosial rengjøring”. Gruppen anklager de utpekte for å være militssoldater som bare utgir seg for å være studenter og akademikere, og peker i tilegg ut prostituerte, og brukere og selgere av narkotika, som andre mål for ”rengjøringskampanjen”.

SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) ser med stor bekymring på intensiveringen av trusler mot og forfølgelse av studenter, akademikere og menneskerettighetsforkjempere i Colombia, og krever handling for å stoppe overgrepene.

”SAIH har sendt et brev til president Uribe i Colombia og ambassaden i Norge, der vi understreker at presidenten og hans regjering er ansvarlige for å sikre alle colombianske borgeres rettigheter,” sier Sigrun Espe, leder i SAIH.

”I dag blir studentledere og fagforeningsaktivister i Colombia stemplet som terrorister, og myndighetene løfter ikke en finger når paramilitære grupper sender drapstrusler og jager mennesker på flukt. Vi håper at norske myndigheter tar ansvar og ber den colombianske regjeringen om å garantere for sikkerheten til alle innbyggerne i landet”.

I 2008 publiserte SAIH, sammen med den colombianske studentorganisasjonen ACEU, en rapport som kartlegger nesten 600 menneskerettighetsovergrep mot studenter i Colombia i perioden 2002-2006.

SAIH krever at colombianske myndigheter:

garanterer for sikkerheten til alle colombianske innbyggere som benytter seg av sin grunnlovsfestede rett til å organisere seg og ytre sine politiske meninger utreder og utfører nødvendige tiltak for å stoppe trusler mot og forfølgelse av personer innenfor universitetsmiljøet stiller de som angriper studenter og akademikere ansvarlige for sine handlinger gjennom rettsvesenet offentliggjør resultater fra granskning av tilfeller av drap, trusler og intern fordrivning knyttet til studenter og akademikere i hele regjeringsperioden

SAIH krever at norske myndigheter tar opp de stadige truslene mot menneskerettighetsaktivister i Colombia med representanter for de colombianske myndighetene.

Kontaktpersoner: Leder av SAIH, Sigrun Espe: 99 04 46 66

Daglig leder: Ragnhild Nordvik 95 12 61 59

FotoPressebilde av Sigrun Espe: /noop/image.php?id=6760

SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirkning. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon