Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Overgrep mot studentene i Zimbabwe fortsetter

(image) Her rykker politiet inn i en studentdemonstrasjon i 2008. Foto: Zinasu

Det er eksamenstid i Zimbabwe. Men mange studenter nektes å avlegge eksamen fordi de ikke har betalt semester avgiften. De aller fleste studenter har ikke penger til å betale de skyhøye semesteravgiftene. I 2005 fjernet styresmaktene lån- og stipendordningene. Høyere utdanning skulle finansieres av studentene selv. I dag er avgiftene så høye at det er umulig for studenter å betale. I tillegg er ekstra jobb eller økonomisk støtte fra familien helt umulig fordi arbeidsledigheten er på over 90 % og mange foreldre er statsansatte som ikke får lønn, men bare et symbolsk stipend.

I forrige uke nektet skoleledelsen ved Masvingo Polytekniske Høgskole i Zimbabwe studenter som ikke hadde betalt semesteravgiften å avlegge eksamen. Studentlederne ved høgskolen mobiliserte til aksjon. De oppfordret ALLE studenter ved høgskolen til IKKE å registrere seg til eksamen. To av studentlederne ble hentet inn av sikkerhetspolitiet. Den ene studentlederen ble utsatt for kraftige slag under beina og var ikke i stand til å gå da han ble sluppet ut.

Aksjonene fortsatte med en større demonstrasjon på campus. Da rektor nektet å snakke med studentdelegasjon utbrøt det voldsomme reaksjoner blant studentene, og sikkerhetspolitiet ble tilkalt. I etterkant er seks studenter arrestert for å ha fornærmet rektor.

Aksjonene i Masvingo gjenspeiler den økte frustrasjonen blant studentene. Den årlige skyggerapporten "inside the pandoras box" fra SAIHs partner Student Solidarity Trust dokumenterer en stadig økning i antall overgrep og brudd på studenters rett til å ytre og organisere seg. I 2009 ble 124 studenter ulovlig arrestert mot 97 ulovlig arrestasjoner av studenter i 2008. Demonstrasjoner og aksjoner i regi av studentledere fører til utvisninger fra skoleledelsen. Og det har også vært en økning i antall utviste studenter fra 17 stykker i 2008 til 43 studenter i 2009. I resolusjonen fra studentbevegelsen ZINASU sier studentene: ”Helt siden formasjonen av den illegale regjeringen (samlingsregjeringen mellom Mugabe og Tsvangirai) har studentene hatt alvorlig problemer med utdanningssektoren. Det må avholdes nyvalg til neste år!”

Bla i rapporten under. Kan lastes ned i pdf her.

Inside the Pandora's Box 2009

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon