Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Opptøyer i Zimbabwe studentaktivist kidnappet

Onsdag 9. februar var 5000 ungdommer fra Robert Mugabes parti ZANU-PF på vill fart gjennom Harares gater. Private og utenlandske butikker og forretninger ble raidet og rasert.

SAIHs partner Students Solidarity Trust SST rapporterer at studentaktivisten Archford Mudzengi har blitt banket opp, kastet inn i en bil og kidnappet, ifølge tilskuere. Det er fremdeles ukjent hva som har skjedd med ham.

To år med samlingsregjering(image) Dette er en av flere episoder med voldeligheter mellom tilhengere av ZANU-PF og Tsvangirais parti Movement for Democratic Change (MDC) de siste ukene. Den sivile samfunnsorganisasjonen Youth Forum og Tsvangirais parti har blitt raidet. Årsaken til disse ødeleggelsene ligger i ZANU-pfs mål om nasjonalisering av bedrifter og å få utenlandske investorer og forretningsfolk skal ut av landet. I tillegg er flere tusen familier blitt jaget på flukt fra forstaden Mbare, fordi de anklages for å støtte MDC.

I dag er det to år siden samlingsregjeringen i Zimbabwe mellom Robert Mugabe, Morgan Tsvangirai og Arthur Mutambara. Inntil da hadde landet fungert som ettpartistat under Mugabes ledelse siden 1980. I avtalen lå det at den nye samlingsregjeringen skal ha eksistert i to år før det kan utlyses nasjonale valg i Zimbabwe. Mugabe ønsker valg allerede til våren, og det er stor uro for at siste ukers voldsepisoder bare er opptakten til et voldelig valg tilsvarende valget i 2008.

Nytt kontroversielt utdanningsprogramNylig relanserte ministeren for ungdomsutvikling det nasjonale ungdomsprogrammet "National Youth Service Programme". På universiteter og skoler skal 300 000 elever og studenter få opplæring av krigsveteraner i historien rundt frigjøringskampen og utviklingen av nasjonale interesser. Enkelte skoler i Harare har blitt bedt om å stoppe all ordinær undervisning to dager i uken for å gjennomføre aktiviteter i tråd med det nasjonale ungdomsprogrammet.

Det antas og fryktes at de militære treningsleirene for ungdom som ble bygd opp i opptakten til det svært voldelige valget i 2008, er i ferd med å gjenopprettes.

“Vold har alltid karakterisert Zimbabwes historie. Men slike forstyrrelser er uønsket dersom vi skal kunne jobbe for bedre utdanning og for et Zimbabwe i fremgang. Alt arbeidet for utdanning vil være håpløst dersom vold fortsetter å være en del av Zimbabwes hverdag”, skriver SST i sitt ukentlige nyhetsbrev.

I forbindelse med 2-årsjubileet har Zimbabwes forum for menneskerettigheter, bestående av flere NGOer, sendt ut en pressemelding, hvor de uttrykker sin bekymring for fremtiden. Til tross for at regjeringen har lykkes i å stanse den ekstreme inflasjonen og økonomiske nedgangen i Zimbabwe, har det vært mangel på reformer på andre områder. Og brudd på menneskerettighetene fortsetter (les pressemeldingen her).Lite informasjon om hendelsene i Egypt og TunisiaMaktapparatet til Mugabe følger også nøye med på utviklingen i Nord-Afrika, og det legges lokk på informasjon om de folkelige opptøyene i Tunisia og Egypt. Ifølge studentaktivister har Mugabes sikkerhetsfolk utvidet sine overvåkningsrutiner, og statlig media har rapportert i svært liten grad om hendelsene i Nord-Afrika.

Kilder: SST, The Zimbabwean, BBC

Les også:ZIMBABWE: Political violence escalatesOvergrep mot studentene i Zimbabwe fortsetter

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon