Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Opptøyer i Zimbabwe studentaktivist kidnappet

Onsdag 9. februar var 5000 ungdommer fra Robert Mugabes parti ZANU-PF på vill fart gjennom Harares gater. Private og utenlandske butikker og forretninger ble raidet og rasert.

SAIHs partner Students Solidarity Trust SST rapporterer at studentaktivisten Archford Mudzengi har blitt banket opp, kastet inn i en bil og kidnappet, ifølge tilskuere. Det er fremdeles ukjent hva som har skjedd med ham.

To år med samlingsregjering(image) Dette er en av flere episoder med voldeligheter mellom tilhengere av ZANU-PF og Tsvangirais parti Movement for Democratic Change (MDC) de siste ukene. Den sivile samfunnsorganisasjonen Youth Forum og Tsvangirais parti har blitt raidet. Årsaken til disse ødeleggelsene ligger i ZANU-pfs mål om nasjonalisering av bedrifter og å få utenlandske investorer og forretningsfolk skal ut av landet. I tillegg er flere tusen familier blitt jaget på flukt fra forstaden Mbare, fordi de anklages for å støtte MDC.

I dag er det to år siden samlingsregjeringen i Zimbabwe mellom Robert Mugabe, Morgan Tsvangirai og Arthur Mutambara. Inntil da hadde landet fungert som ettpartistat under Mugabes ledelse siden 1980. I avtalen lå det at den nye samlingsregjeringen skal ha eksistert i to år før det kan utlyses nasjonale valg i Zimbabwe. Mugabe ønsker valg allerede til våren, og det er stor uro for at siste ukers voldsepisoder bare er opptakten til et voldelig valg tilsvarende valget i 2008.

Nytt kontroversielt utdanningsprogramNylig relanserte ministeren for ungdomsutvikling det nasjonale ungdomsprogrammet "National Youth Service Programme". På universiteter og skoler skal 300 000 elever og studenter få opplæring av krigsveteraner i historien rundt frigjøringskampen og utviklingen av nasjonale interesser. Enkelte skoler i Harare har blitt bedt om å stoppe all ordinær undervisning to dager i uken for å gjennomføre aktiviteter i tråd med det nasjonale ungdomsprogrammet.

Det antas og fryktes at de militære treningsleirene for ungdom som ble bygd opp i opptakten til det svært voldelige valget i 2008, er i ferd med å gjenopprettes.

“Vold har alltid karakterisert Zimbabwes historie. Men slike forstyrrelser er uønsket dersom vi skal kunne jobbe for bedre utdanning og for et Zimbabwe i fremgang. Alt arbeidet for utdanning vil være håpløst dersom vold fortsetter å være en del av Zimbabwes hverdag”, skriver SST i sitt ukentlige nyhetsbrev.

I forbindelse med 2-årsjubileet har Zimbabwes forum for menneskerettigheter, bestående av flere NGOer, sendt ut en pressemelding, hvor de uttrykker sin bekymring for fremtiden. Til tross for at regjeringen har lykkes i å stanse den ekstreme inflasjonen og økonomiske nedgangen i Zimbabwe, har det vært mangel på reformer på andre områder. Og brudd på menneskerettighetene fortsetter (les pressemeldingen her).Lite informasjon om hendelsene i Egypt og TunisiaMaktapparatet til Mugabe følger også nøye med på utviklingen i Nord-Afrika, og det legges lokk på informasjon om de folkelige opptøyene i Tunisia og Egypt. Ifølge studentaktivister har Mugabes sikkerhetsfolk utvidet sine overvåkningsrutiner, og statlig media har rapportert i svært liten grad om hendelsene i Nord-Afrika.

Kilder: SST, The Zimbabwean, BBC

Les også:ZIMBABWE: Political violence escalatesOvergrep mot studentene i Zimbabwe fortsetter

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon