Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Oppmerksomhet rundt overgrep mot aktivister i Vest-Sahara

(image)

NTB medlingen har blitt plukket opp på følgende nettsteder:VG Nett, Aftenposten, Fredriksstad Blad, Hegnar Online, Gudbrandsdølen Dagningen, Fædrelandsvennen, Nationen, Harstad Tidende, Brønnøysunds Avis, Adresseavisen

Fra SAIHs pressemelding: Forrige uke skjedde en serie overgrep mot menneskerettighetsaktivister fra okkuperte Vest-Sahara

Tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohmmed Daddach var en av 5 som ble pågrepet da en gruppe 6. oktober prøvde å komme seg til saharawiske flyktningleirene i Algerie. Studentaktivisten Soultana Khaya, som i 2007 ble slått blind på det ene øyet ved politivold, ble 9. oktober nektet utreise fra Vest-Sahara, samt fratatt sine papirer og pass. 7 ledende menneskerettighetsaktivister ble 8. oktober pågrepet på Casablanca flyplass etter å ha besøkt sine landsmenn i flyktningleirene i Algerie. De er nå tiltalt for forræderi.

De fleste av de 13 aktivistene har i løpet av det siste året hatt møter med norske organisasjoner på besøk i regionen.

”Det er uakseptabelt at saharawiske menneskerettighetsaktivister ikke skal få reise utenlands for å fortelle om overgrepene i området, eller for å besøke sine landsmenn i flyktningleirene”, skriver lederne for organisasjonene i sitt felles brev til utenriksministeren.

”Vi forventer at Regjeringen krever at pågrepne saharawiske menneskerettighetsforkjempere umiddelbart blir satt fri, og forlanger fra marokkanske myndigheter at pass og øvrige konfiskerte eiendeler umiddelbart blir returnert til saharawier som har forsøkt å reise ut av Vest-Sahara”, krever organisasjonene.

Brevet er sendt fra alle de sju ungdomspartiene samt Flyktninghjelpen, Stiftelsen Menneskerettighetshuset, Norsk Målungdom, SAIH, Støttekomiteen for Vest-Sahara, Counteract TV, Changemaker, NSU.

Se brevet til Utenriksministeren på nettsidene til Støttekomiteen for Vest-Sahara. SAIH har kampanje om Vest-SaharaSkriv under oppropet og les mer om konflikten, ressurstyveriet studentkampen

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon