Nyhet
Omfordeling for å nå tusenårsmålene
I september gjenomgår FN tusenårsmålene (MDG) - oppskriften på hvordan man skal redusere fattigdom i verden innen 2015. I dag går fristen ut for online-innspill fra organisasjonene til FN. I den forbindelse inviterte statsrådene Jonas Gahr Støre og Erik Solheim til møte om gjennomgangen av tusenårsmålene.
– Tusenårsmålene er viktige fordi det er første gang alle verdens land har blitt enige om felles konkrete, målbare og tidsbestemte mål for det globale arbeidet mot fattigdom. Men målene fjerner ikke årsakene til fattigdom. Derfor må de politiske strategiene som lages for å nå målene, gjøre det, sier Elin Enge, daglig leder i Forum for Utvikling og Miljø.
Sammen med flere medlemsorganisasjoner har Forum for Utvikling og Miljø et brev til Støre og Solheim. Kirkens Nødhjelp, Atlas-alliansen, Plan – Norge, Fokus, Norsk Folkehjelp, Utviklingsfondet og SAIH har skrevet under på innspillet.
Tusenårsmålene er kritisert for å være apolitiske og giverstyrt. Dersom tusenårsmålene skal innfris må lokalt eierskap til målene styrkes og de strukturelle hindrene i å nå dem adresseres ikke bare globalt, men også regionalt og nasjonalt. Årsakene til at målene ikke nås er ikke alene knyttet til manglende bistandsoverføringer eller generell økonomisk vekst, men manglende omfordeling. Den voksende ulikheten og marginaliseringen av svakere grupper både i det enkelte land og mellom land er det største hinder for å nå målene.
”Vi foreslår derfor at alle land skal rapportere på intern fordelingseffekt på alle tusenårsmålene med hensyn til kjønn, marginaliserte grupper og direkte effekt for de fattigste,” skriver organisasjonene.
Et sterkt sivilsamfunn er avgjørende for å sikre og overvåke rettferdig fordeling, spesielt i land med liten politisk vilje til å innfri de fattiges rettigheter. Sivilsamfunnet er ofte nærmere de som rammes og marginaliseres, og kan hjelpe dem med å bli hørt. Under revisjonen av tusenårsmålene må sivilsamfunnet rolle derfor understrekes og styrkes.
Norge er blant de land i verden som gjennom bred mobilisering og aktiv involvering av sivilsamfunnet har fremmet omfordeling og framvekst av et velferdssamfunn som vi kan være stolte av.
”Vi vil oppfordre Statsrådene til også å vektlegge omfordeling og styrking av sivilsamfunnet i innspillene til tusenårsmålene,” sier ForUM og de andre organisasjonene.
ForUM er et nettverk av over 50 frivillige norske miljø-, utviklings- og fredsorganisasjoner. http://www.forumfor.no/