Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nytt angrep menneskerettighetsforkjempere i Colombia

De undertegnede organisasjonene i Colombiaforum ønsker igjen å ytre vår bekymring for den alvorlige menneskerettighetssituasjon i Colombia, spesielt for landets sosiale ledere.

Lørdag 4. mai i Santander de Quilichao, Nord-Cauca, åpnet en væpnet gruppe ild mot miljø- og menneskerettighetsforkjemperen Francia Marquez og andre ledere og medlemmer på møtet til lokalsamfunnsstyret Aconc (Asociación de Consejos Comunitarios del Norte del Cauca) og PCN (Proceso de Comunidades Negras). Etter en 15 minutters skuddutveksling mellom den væpnede gruppen og livvaktene til de sosiale lederne, ble alle deltakerne evakuert med livet i behold. Tre livvakter ble såret under dette drapsforsøket, som er det siste i en bekymringsfull trend av økende trusler og angrep på grasrotsorganisasjoner og sosiale ledere i Colombia. Colombiaforums medlemmer opplever at mange av våre partnerorganisasjoner rammes av denne trenden.

Francia Marquez besøkte Norge i oktober 2018 som en av hovedappellantene på Globaliseringskonferansen og som innleder på «Sammen for fred i Colombia»-konferansen. Marquez møtte også den norske utenrikstjenesten under sitt besøk og la vekt på den prekære situasjonen til menneskerettighetsforkjempere i det rurale Colombia som ønsker å se en vellykket helhetlig implementering av fredsavtalen. Sofía Garzón fra PCN som også ble beskutt, besøkte Norge i 2014. PCN er partner både med Norsk Folkehjelp og SAIH. Colombias Ombudsmann (Defensoría del Pueblo) har registrert 972 alvorlige trusler mot sosiale ledere mellom mars 2018 og februar 2019 - en økning på 47% fra tilsvarende periode året før. Colombianske myndigheter ble varslet i forkant om alvorlige drapstrusler i 73% av tilfellene hvor truede sosiale ledere har mistet livet. Så langt i år har 25 sosiale ledere blitt drept ifølge Ombudsmannen. 

De mest alvorlige sikkerhetstruslene oppleves hovedsakelig i områdene sterkest rammet av den interne konflikten. Dette kommer tydelig fram i siste rapport fra FNs menneskerettsråd om situasjonen i Colombia. Rapporten slår fast at manglende implementering av fredsavtalen er en av hovedårsakene for at drap og trusler mot sosiale ledere fortsatt finner sted i landet. 

Francia Marquez mottok Goldman miljøprisen i 2018 for sin kamp for bevaringen av miljøet og lokalbefolkningens råderett over egne territorier. Regjeringens utvinningspolitikk gjør at både store selskaper og kriminelle grupper har økt interesse for å utvinne naturressursene, noe som fører til ytterligere konflikt og spenning med berørte lokalsamfunn. Attentatet mot Francia Marquez skjedde mens hun og andre sosiale ledere forberedte et møte med den colombianske regjeringen 8. mai. På møtet skal de diskutere råderetten og utvinningsproblematikken med sentrale myndigheter.

De undertegnede organisasjonene ber den norske regjeringen: 1. Insistere på en reell oppfølging og fortgang i implementeringen av fredsavtalen med FARC, samt gjenopprettelse av fredsforhandlingene med ELN. 

2. Stille seg bak anbefalingene fra FNs siste rapport om menneskerettighetssituasjonen i Colombia, og insistere på at Colombias myndigheter tar i bruk disse anbefalingene.

3. Støtte lokalsamfunn og grasrotorganisasjoner i deres krav om beskyttelsesstrategier med fokus på forebyggende tiltak og motvirke straffrihet gjennom uavhengige etterforskninger for å bedre takle de strukturelle årsakene som genererer risiko. 

Vennlig hilsen Colombiaforum:

Caritas Norge Det Norske MenneskerettighetsfondFOKUS Health and Human Rights Info Latin-Amerikagruppene i Norge Magdalena Norway Norges Røde Kors Norsk Folkehjelp PBI Norge Redd BarnaSAIH Stiftelsen Karibu Støttegruppen for Fred i Colombia

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon