Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Ny video og årets nominerte til Rusty Radiator Awards

- Det er respektløst og skadelig når fattige mennesker fremstilles som apatiske ofre som behøver hjelp av rike velgjørere fra Vesten, sier Jørn Wichne Pedersen i SAIH.

Fredag 7. november lanserte SAIH sin nye video Who wants to be a volunteer?, som med elementer av humor og reality-tv skal illustrere noen av de mest stereotypiske fremstillingene av Afrika og i bistandsorganisasjoners innsamlingskampanjer. På under en uke så nærmere 250.000 videoen på YouTube.

Videoen er oppfølgeren til suksessene fra 2012 og 2013, hvor musikkvideoen Radi-Aid: Africa for Norway og parodien Let’s Save Africa, gone wrong ble sett av millioner fra alle verdensdeler. Sistnevnte ble i mars kåret til en av de ti beste videosnuttene fra 2013 av nettgiganten TED.

- Vi ønsker å få slutt på stereotypisk og svartmalt kommunikasjon i innsamlingsvideoer. Kunnskapsløshet og dårlig samvittighet fører til at vi velger enkle løsninger i vårt møte med en urettferdig verden, sier Pedersen.

Med årets video vil organisasjonen sette fingeren på bilder av Afrika som de tror mange vil kjenne seg igjen i. Videoen er ikke en kritikk av unge som reiser til Afrika for å jobbe som frivillige, men av den generelle eksotifiseringen av kontintentet som fortsatt dominerer i dag.

Klikk her for å se oppdatert mediedekning nasjonalt og internasjonalt.

Kårer verdens verste og beste innsamlingsvideo

Også i år er filmen laget i samarbeid med et filmselskap i Durban, Sør-Afrika, og markerer starten på den internasjonale prisutdelingen Rusty Radiator Awards. 2. desember i Oslo skal de beste og verste innsamlingskampanjene kåres, hvor 8 videoer er plukket ut av en internasjonal fagjury.

- Med de to første kampanjene våre så vi en enorm interesse internasjonalt for å endre stereotypiene om utviklingsland. Målet med prisutdelingen er å fremme mer kreativitet og nyskaping i bistandskommunikasjon, sier Pedersen.

Blant årets utvalgte er blant annet SOS Barnebyer Norge sin kampanjevideo ”Ville du gitt jakken din til Johannes?” nominert til The Golden Radiator Award for en av årets beste og kreative innslag. Save the Children USA og ”The Most Important ”Sexy” Model Video Ever” har havnet i kategorien The Rusty Radiator Award, blant årets mest skadelige innsamlingskampanjer.

Mer informasjon om formålet og oversikt over alle nominerte: www.rustyradiator.com/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon