Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Grove angrep mot akademisk frihet avdekkes i ny rapport

Torsdag lanserer Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA) en ny rapport som tar for seg angrep mot utdanning – mot skoler, universiteter, studenter og akademikere – i 28 land fra 2013 til 2017. Voldelige metoder for å undertrykke utdanning og utdanningsrelaterte protester er vanlig, ikke bare i landene rapporten fra GCPEA tar for seg, men i hele verden. I landene det er rapportert fra er angrepene mot studenter og akademikere symptomer på en større kampanje mot ytringsfrihet.

Blant landene som er undersøkt i rapporten er Colombia. SAIH jobber tett med partnere i landet for å sikre akademisk frihet, inkludering og demokratiske prosesser i utdanningsinstitusjonene.

Fra 2013 til 2017 rapporterer GCPEA om minst fem angrep på utdanningsinstitusjoner og minst åtte angrep på studenter og universitetspersonell i Colombia. Angrepene innebærer trusler mot studenter og professorer, bruk av eksplosiver på universitetsområdene og overdreven maktbruk mot studenter fra myndighetenes sikkerhetsstyrker. I tillegg kommer trusler og angrep fra FARC og paramilitære grupper som Las Águilas Negras, som i 2016 truet en gruppe studenter ved Atlántico-universitetet på livet om de ikke forlot universitetet innen en uke.

– GCPEAs rapport er et bevis på at det internasjonale solidaritetsarbeidet SAIH driver er viktig. Det er behov for å sørge for at studenter og akademikere kan utøve sin akademiske frihet og ytringsfrihet uten frykt for angrep, trusler og andre sanksjoner. Å leve med denne frykten er hverdagen til svært mange studenter og akademikere, sier SAIH-leder Beathe Øgård.

Utdanning under angrep

9 land peker seg ut som mest berørte land i rapporten hvor det er registrert over 1000 angrep på skoler, universiteter, elever, studenter og lærere. Disse landene er Den Demokratiske Republikken Kongo, Egypt, Palestina/Israel, Nigeria, Filippinene, Sør-Sudan, Syria, Tyrkia og Yemen.

Egypt og Tyrkia peker seg ut som land hvor angrepene hovedsakelig retter seg mot høyere utdanningssektor. Som SAIH dokumenterte i rapporten Besieged Universities ble over 1000 studenter arrestert og 21 studenter drept under og etter demonstrasjonene mot statskuppet i 2013 og frem til 2016.

Det største dødelige angrepet mot tyrkiske studenter fant sted 20. juli 2015, hvor minst 30 studenter ble drept av en selvmordsbomber, angivelig fra IS. Etter kuppforsøket i Tyrkia sommeren 2016 har 19828 akademikere mistet jobben, angivelig for å være knyttet til Gülen-bevegelsen. Over 1300 studenter og akademikere ble i 2017 fengslet, etterlyst, og/eller utrettmessig straffeforfulgt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet
Mennesker iført munnbind, holder opp flagg og plakater med bilde av det burmesiske flagget og Aung San Suu Kyi.Mennesker iført munnbind, holder opp flagg og plakater med bilde av det burmesiske flagget og Aung San Suu Kyi.

Nyhet

Mot slutten for militærjuntaen i Myanmar

For noen uker siden ble jeg kontaktet av en sentral kilde i Myanmar som fortalte at europeiske diplomater (inkludert norske) har vurdert å støtte militærets planer om nyvalg for å stabilisere landet. Min informant var sjokkert over denne viljen til å legitimere regimet, selv om det unektelig er i tråd med den realpolitiske pragmatismen som har preget responsen etter kuppet i 2021.

Les nyhet
To elever holder opp hvert sitt kunstverk. To elever holder opp hvert sitt kunstverk.

Nyhet

OD-dagen, studentaktivisme, og kunst

OD-dagen 2023 ansatte vi syv elever fra ungdom- og videregåendeskole i Oslo.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon