Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Grove angrep mot akademisk frihet avdekkes i ny rapport

Torsdag lanserer Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA) en ny rapport som tar for seg angrep mot utdanning – mot skoler, universiteter, studenter og akademikere – i 28 land fra 2013 til 2017. Voldelige metoder for å undertrykke utdanning og utdanningsrelaterte protester er vanlig, ikke bare i landene rapporten fra GCPEA tar for seg, men i hele verden. I landene det er rapportert fra er angrepene mot studenter og akademikere symptomer på en større kampanje mot ytringsfrihet.

Blant landene som er undersøkt i rapporten er Colombia. SAIH jobber tett med partnere i landet for å sikre akademisk frihet, inkludering og demokratiske prosesser i utdanningsinstitusjonene.

Fra 2013 til 2017 rapporterer GCPEA om minst fem angrep på utdanningsinstitusjoner og minst åtte angrep på studenter og universitetspersonell i Colombia. Angrepene innebærer trusler mot studenter og professorer, bruk av eksplosiver på universitetsområdene og overdreven maktbruk mot studenter fra myndighetenes sikkerhetsstyrker. I tillegg kommer trusler og angrep fra FARC og paramilitære grupper som Las Águilas Negras, som i 2016 truet en gruppe studenter ved Atlántico-universitetet på livet om de ikke forlot universitetet innen en uke.

– GCPEAs rapport er et bevis på at det internasjonale solidaritetsarbeidet SAIH driver er viktig. Det er behov for å sørge for at studenter og akademikere kan utøve sin akademiske frihet og ytringsfrihet uten frykt for angrep, trusler og andre sanksjoner. Å leve med denne frykten er hverdagen til svært mange studenter og akademikere, sier SAIH-leder Beathe Øgård.

Utdanning under angrep

9 land peker seg ut som mest berørte land i rapporten hvor det er registrert over 1000 angrep på skoler, universiteter, elever, studenter og lærere. Disse landene er Den Demokratiske Republikken Kongo, Egypt, Palestina/Israel, Nigeria, Filippinene, Sør-Sudan, Syria, Tyrkia og Yemen.

Egypt og Tyrkia peker seg ut som land hvor angrepene hovedsakelig retter seg mot høyere utdanningssektor. Som SAIH dokumenterte i rapporten Besieged Universities ble over 1000 studenter arrestert og 21 studenter drept under og etter demonstrasjonene mot statskuppet i 2013 og frem til 2016.

Det største dødelige angrepet mot tyrkiske studenter fant sted 20. juli 2015, hvor minst 30 studenter ble drept av en selvmordsbomber, angivelig fra IS. Etter kuppforsøket i Tyrkia sommeren 2016 har 19828 akademikere mistet jobben, angivelig for å være knyttet til Gülen-bevegelsen. Over 1300 studenter og akademikere ble i 2017 fengslet, etterlyst, og/eller utrettmessig straffeforfulgt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon