Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

NY KAMPANJE: CAN YOU HEAR ME NOW?

I en rekke land ser vi at myndigheter på ulikt vis forsøker å stilne studentaktivister som jobber for en forandring. Overvåkning, trusler, vold og vilkårlige arrestasjoner har blant vanlig kost for studentaktivister i land som Zimbabwe, Colombia, Myanmar, Hviterussland, Tyrkia og Hong Kong.

Dette skjedde også før koronapandemien, men siste året har situasjonen blitt mye verre. Free to Think-rapporten som Scholars at Risk gir ut årlig rapporterer noe på angrep på studenters ytringsrett. Den siste rapporten dokumenterte 118 tilfeller av angrep relatert til studenter.

Fordi koronaepidemien tar så mye oppmerksomhet, går mange av disse hendelsene under radaren. Vi ser også at autoritære ledere i stadig flere land, forsøker å stemple studentaktivister som bråkmakere, kriminelle eller terrorister for å skape et bilde av dem som farlige og frata dem legitimiteten som menneskerettighetsforsvarere. Vi trenger derfor at du bidrar til å «unmute» studentaktivistene, sånn at verdens ledere får høre den ekte historien.

STUDENTAKTIVISTER MÅ ANERKJENNES SOM MENNESKERETTIGHETSFORSVARERE

Studentaktivister over hele verden kjemper for ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og demokrati i land hvor ingen andre tør å ta til gatene.

- Studentaktivister tar en stor personlig risiko i kampen for et bedre samfunn, og de fortjener bedre beskyttelse sier Sunniva Folgen Høiskar, leder i SAIH.

- Stater har en forpliktelse gjennom FNs erklæring for menneskerettighetsforsvarere til å beskytte aktivismen deres, men i stedet ser vi at en rekka land ikke oppfyller disse forpliktelsene, og ofte er det også statene selv om undertrykker og utsetter studentaktivister for vold, trusler og vilkårlige arrestasjoner, sier Høiskar.

Les mer: Can you hear me now

NY RAPPORT: STUDENTS BY DAY, REBELS BY NIGHT?

Tirsdag 16. mars lanseres rapporten “Students by day, rebels by night”, skrevet av Chris Millora og Renee Karanungan på oppdrag for SAIH. Tittelen viser til et sitat fra filippinske studentaktivister som forteller om hvordan myndighetene i landet forsøker å fremstille studentene som fiender og dermed frata legitimiteten til aktivistene. Rapporten vil bli lansert digitalt og med en påfølgende panelsamtale.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon