Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norsk utdanning halter internasjonalt

Den siste tiden har medier og andre spekulert mye rundtregjeringens påståtte spareplaner. Finansminister SigbjørnJohnsen (Ap) varslet før de rødgrønnes budsjettkonferanse imars at det skal spares i statsbudsjettet, og at oljepengebrukenskal ned.saih er blant organisasjonene som frykter dette vil skadesatsningen på høyere utdanning i det internasjonale utviklingsarbeidet.Vi mener at høyere utdanning ikke synliggjøres nok ibudsjettene. Utviklingsministeren sier at det satses på utdanning,men det er vanskelig å spore dette i budsjettene, sier RunarMyrnes Balto til ANSAnytt.Runar Myrnes Balto (22) er leder for Studentenes og AkademikernesInternasjonale Hjelpefond (saih). Han er en av demsom mener at pengene finnes, men at satsningen mangler. Detgis penger til utdanning over bistandsbudsjettet, men i storgrad går midlene til grunnutdanning mener saih-lederen.Det er et fint mål å skaffe alle barn skoleplasser, men hvisdet ikke skjer parallelt med en betydelig satsning på høyereutdanning og forskning, så får man ikke utdannet gode lærereeller utviklet gode pedagogiske opplegg påpeker MyrnesBalto.Regjeringen har erklært at de vil tilgjengeliggjøre norskfagkompetanse fra relevante fagmiljøer for utviklingsland.Faglig samarbeid mellom forskningsmiljøer i nord og i sør erveldig viktig, sier Myrnes Balto.Men det er en svakhet at man i mindre grad ser at forskningsmiljøeri sør har noe å lære både oss og hverandre.Norge har to programmer som skal tilrettelegge for fagligsamarbeid. Det er nufu- og noma-programmene. Disse programmenelegger i stor grad til rette for å støtte samarbeidog kunnskapsoverføring fra Norge til land i sør, men de leggermindre til rette for at miljøer i sør kan samarbeide medhverandre, sier han.Har ikke sviktaDen unge saih-lederen mener det er staket ut klare mål forutdanning i bistandsarbeidet i regjeringens egen plattformSoria Moria II.I Soria Moria-erklæringen er det et mål at Norge skal taspesielt ansvar for fns tusenårsmål 4 og 5 om barnedødelighetog mødrehelse. Likevel ser vi at en forsvinnende liten prosentav all bistanden som gis til helsetiltak, går til utdanningav helsepersonell. God helseutdanning og seksualopplæringer helt avgjørende for å få bukt med disse problemene. Vi menerhelt klart at regjeringen i for liten grad satser på høyereutdanning og forskning, sier han.Nå etterlyser 22-åringen en tydeligere og mer offensiv utdanningssatsningfra regjeringens side. Likevel mener hanikke at regjeringen har svikta.Det vil være en overdrivelse å si at regjeringen har svikta,men vi skulle likevel gjerne sett en større satsning på høyereutdanning og forskning. Utdanningsløpet må ses på som enhelhet. Dette betyr at det rett og slett må gis økte bevilgningertil høyere utdanning, og dette må synliggjøres i statsbudsjettet,avslutter han.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon