Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norsk sivilsamfunn massedeportert fra Vest-Sahara og Sør-Marokko

Av 23 norske grupper som reiste inn til territoriet, lyktes kun én nordmann å nå Vest-Saharas hovedstad: SV-politiker Kim Runar Gjelstenli fra Nes. Resten ble deportert på veien, eller kort etter å ha kommet fram Trolig har aldri en så stor internasjonal delegasjon forsøkt å komme inn i Vest-Sahara.

Blant nordmennene som deltar på initiativet – og som ble kastet ut – er Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre, Inga Riseth, politisk nestleder i SAIH og Emilie Bersaas, nestleder i AUF.

Vi dro for å rette oppmerksomhet mot en av verdens glemte konflikter, og for å vise støtte til saharawiske menneskerettighetsaktivister sin kamp for uavhengighet, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre.

Tonning Riise var en av svært få som klarte å komme seg inn i Vest-Sahara, men som ble sporet opp og deportert av marokkansk politi mandag ettermiddag. Han er ventet å ankomme Agadir i Sør-Marokko natt til tirsdag.

Det er 40 år siden Marokko okkuperte store deler av Vest-Sahara idet den tidligere kolonimakten Spania var i ferd med å trekke seg ut. Området regnes av FN som Afrikas siste koloni. FN-styrken MINURSO har vært i de okkuperte områdene siden 1991 for å arrangere en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet, men folkeavstemningen er fortsatt ikke avholdt.

Det er stor og tverrpolitisk støtte i Norge for folkeavstemning og avkolonisering i Vest-Sahara, likevel skjer det ingenting. Vi krever at norske myndigheter leter etter nye løsninger på denne konflikten slik at det kan avholdes en folkeavstemning i tråd med folkeretten, sier SAIH-nestleder Inga Marie Nymo Riseth.

Marokko har fått lov til å trenere denne prosessen i flere tiår, de kommer aldri til å gi slipp på de okkuperte områdene uten internasjonalt press. Dersom ingen er villig til å heve stemmen, vil saharawiene lidelser i eksil og i de okkuperte områdene aldri ta slutt, fortsetter Emilie Bersaas, nestleder i AUF som ble deportert fra Vest-Sahara mandag morgen.

Befolkningen i Vest-Sahara blir stadig utsatt for politivold og trakassering for sine fredelige demonstrasjoner. Fordi FN-styrken i Vest-Sahara ikke har mandat til å rapportere om brudd på menneskerettigheter, kan fredelige røster for selvbestemmelse ties av myndighetene uten at det når internasjonale samfunn eller medier. De norske deltakerne som har forsøkt å komme seg inn i de okkuperte områdene ønsker derfor å sette en fredelig løsning på agendaen.

Menn, kvinner og barn som demonstrerer blir brutalt banket opp, menneskerettighetsaktivister blir fengslet og torturert og FN har ikke engang mandat til å rapportere om menneskerettighetsbrudd. Det er en skam, sier Kristian Tonning Riise.

De 67 utviste nordmennene reiste inn i busser, med leiebil og fly. 6 personer fra Polen, Sverige, Litauen, Nederland, Canada og USA ble også utvist de to døgnene.

Kontaktpersoner: Inga Marie Nymo Riseth, nestleder i SAIH Tlf. +47 901 78 475 / +212 06 95 98 95 43

Trine Grüner, pressekontakt SAIH Tlf. 906 34 052

Organisasjonene bak initiativet er:Unge Høyre, AUF, Fremskrittspartiets Ungdom, Grønn Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Industri Energi ungdom, Changemaker, LO Hordaland, Hordaland Arbeiderparti, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Fakta om Vest-Sahara:

Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Før dette var området spansk koloni.I 1991 fremforhandlet FN våpenhvile, hvor en folkeavstemning var en av betingelsene. En fredsbevarende operasjon (MINURSO), i regi av FN ble opprettet. Folkeavstemningen har aldri blitt gjennomført.Om lag halvparten av det saharawiske folk bor i flyktningleirer i Algerie.Marokko kontrollerer all økonomisk aktivitet i Vest-Sahara i tillegg til landets rike naturressurser.FN, Den afrikanske union og Haag-domstolen støtter saharawienes rett til selvbestemmelse.FN-operasjonen MINURSO har ikke mandat til å rapportere på menneskerettighetsbrudd som skjer i Vest-Sahara.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon