Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norsk sivilsamfunn massedeportert fra Vest-Sahara og Sør-Marokko

Av 23 norske grupper som reiste inn til territoriet, lyktes kun én nordmann å nå Vest-Saharas hovedstad: SV-politiker Kim Runar Gjelstenli fra Nes. Resten ble deportert på veien, eller kort etter å ha kommet fram Trolig har aldri en så stor internasjonal delegasjon forsøkt å komme inn i Vest-Sahara.

Blant nordmennene som deltar på initiativet – og som ble kastet ut – er Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre, Inga Riseth, politisk nestleder i SAIH og Emilie Bersaas, nestleder i AUF.

Vi dro for å rette oppmerksomhet mot en av verdens glemte konflikter, og for å vise støtte til saharawiske menneskerettighetsaktivister sin kamp for uavhengighet, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre.

Tonning Riise var en av svært få som klarte å komme seg inn i Vest-Sahara, men som ble sporet opp og deportert av marokkansk politi mandag ettermiddag. Han er ventet å ankomme Agadir i Sør-Marokko natt til tirsdag.

Det er 40 år siden Marokko okkuperte store deler av Vest-Sahara idet den tidligere kolonimakten Spania var i ferd med å trekke seg ut. Området regnes av FN som Afrikas siste koloni. FN-styrken MINURSO har vært i de okkuperte områdene siden 1991 for å arrangere en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet, men folkeavstemningen er fortsatt ikke avholdt.

Det er stor og tverrpolitisk støtte i Norge for folkeavstemning og avkolonisering i Vest-Sahara, likevel skjer det ingenting. Vi krever at norske myndigheter leter etter nye løsninger på denne konflikten slik at det kan avholdes en folkeavstemning i tråd med folkeretten, sier SAIH-nestleder Inga Marie Nymo Riseth.

Marokko har fått lov til å trenere denne prosessen i flere tiår, de kommer aldri til å gi slipp på de okkuperte områdene uten internasjonalt press. Dersom ingen er villig til å heve stemmen, vil saharawiene lidelser i eksil og i de okkuperte områdene aldri ta slutt, fortsetter Emilie Bersaas, nestleder i AUF som ble deportert fra Vest-Sahara mandag morgen.

Befolkningen i Vest-Sahara blir stadig utsatt for politivold og trakassering for sine fredelige demonstrasjoner. Fordi FN-styrken i Vest-Sahara ikke har mandat til å rapportere om brudd på menneskerettigheter, kan fredelige røster for selvbestemmelse ties av myndighetene uten at det når internasjonale samfunn eller medier. De norske deltakerne som har forsøkt å komme seg inn i de okkuperte områdene ønsker derfor å sette en fredelig løsning på agendaen.

Menn, kvinner og barn som demonstrerer blir brutalt banket opp, menneskerettighetsaktivister blir fengslet og torturert og FN har ikke engang mandat til å rapportere om menneskerettighetsbrudd. Det er en skam, sier Kristian Tonning Riise.

De 67 utviste nordmennene reiste inn i busser, med leiebil og fly. 6 personer fra Polen, Sverige, Litauen, Nederland, Canada og USA ble også utvist de to døgnene.

Kontaktpersoner: Inga Marie Nymo Riseth, nestleder i SAIH Tlf. +47 901 78 475 / +212 06 95 98 95 43

Trine Grüner, pressekontakt SAIH Tlf. 906 34 052

Organisasjonene bak initiativet er:Unge Høyre, AUF, Fremskrittspartiets Ungdom, Grønn Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Industri Energi ungdom, Changemaker, LO Hordaland, Hordaland Arbeiderparti, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Fakta om Vest-Sahara:

Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Før dette var området spansk koloni.I 1991 fremforhandlet FN våpenhvile, hvor en folkeavstemning var en av betingelsene. En fredsbevarende operasjon (MINURSO), i regi av FN ble opprettet. Folkeavstemningen har aldri blitt gjennomført.Om lag halvparten av det saharawiske folk bor i flyktningleirer i Algerie.Marokko kontrollerer all økonomisk aktivitet i Vest-Sahara i tillegg til landets rike naturressurser.FN, Den afrikanske union og Haag-domstolen støtter saharawienes rett til selvbestemmelse.FN-operasjonen MINURSO har ikke mandat til å rapportere på menneskerettighetsbrudd som skjer i Vest-Sahara.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon