Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norsk bistand styrke høyere utdanning i Zimbabwe

(image) Norge har tidligere annonsert at 58 millioner kroner skal gis i umiddelbar bistand til Zimbabwe. Zimbabwes høyere utdanningssystem ligger med brukket rygg, noe som har store konsekvenser for utviklingen i landet. SAIH ønsker sammen med de to zimbabwiske studentorganisasjonene SST og ZINASU å peke på fire problemer som må bli adressert for å få den høyere utdanningssektoren på bena i Zimbabwe. Kravene er sendt Tsvangirai og Stoltenberg i et åpent brev. (Les brevet her)

Hjerneflukt – Ekstremt lave lønninger har gjort at forelesere og intellektuelle flykter til nabolandene. Lønningene må opp, og bistand kan bidra til dette. Høye semesteravgifter – Innføring av høye avgifter har gjort at noen universitetsstudenter må betale opptil 1000 USD per semester. Dette ekskluderer de aller fleste studenter, og bistand må adressere dette punktet for å gjøre utdanning tilgjengelig. Tilgjengelighet – Flere av universitetene i Zimbabwe er i dag stengt på grunn av de to ovennevnte punktene, hjerneflukt og semesteravgifter. Lover som tillater overgrep mot studenter – I Zimbabwe kan ledelsen på universiteter utvise studenter på livstid. 101 studenter har blitt utvist på politisk grunnlag siden 2001, og hundrevis har blitt arrestert og torturert. Loven må reverseres og utdanning må anerkjennes som en menneskerett i den nye zimbabwiske grunnloven.

“Høyere utdanning er en av de viktigste drivkreftene når et land skal reise seg slik Zimbabwe prøver på nå. Uten lærere og kvalifiserte fagpersoner er det mye som stopper opp. Norge må ta dette innover seg og gjøre alt de kan for å bidra til å styrke høyere utdanningssektoren som skal utdanne studentene som er morgendagens ledere.” sier leder i SAIH Sigrun Espe.

Kontaktpersoner: Leder av SAIH, Sigrun Espe: 99 04 46 66SAIHs Programrådgiver for Zimbabwe: Kari Anette Lindemann: 48 22 43 31ZINASU - Zimbabwe National Student Union: Clever Bere, President, 00263 913 010 369Brilliant Dube, Vice President, 00263 912 988 636 zinasu@gmail.comSST - Student Solidarity Trust: Trust Masimba Nyamanhindi, National Coordinator, 00263 912 551 260sst@africaonline.co.zw mnyamanhindi@studentsolidarity.org

FotoPressebilde av Sigrun Espe: /noop/image.php?id=6760

SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirkning. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon