Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norsk bistand styrke høyere utdanning i Zimbabwe

(image) Norge har tidligere annonsert at 58 millioner kroner skal gis i umiddelbar bistand til Zimbabwe. Zimbabwes høyere utdanningssystem ligger med brukket rygg, noe som har store konsekvenser for utviklingen i landet. SAIH ønsker sammen med de to zimbabwiske studentorganisasjonene SST og ZINASU å peke på fire problemer som må bli adressert for å få den høyere utdanningssektoren på bena i Zimbabwe. Kravene er sendt Tsvangirai og Stoltenberg i et åpent brev. (Les brevet her)

Hjerneflukt – Ekstremt lave lønninger har gjort at forelesere og intellektuelle flykter til nabolandene. Lønningene må opp, og bistand kan bidra til dette. Høye semesteravgifter – Innføring av høye avgifter har gjort at noen universitetsstudenter må betale opptil 1000 USD per semester. Dette ekskluderer de aller fleste studenter, og bistand må adressere dette punktet for å gjøre utdanning tilgjengelig. Tilgjengelighet – Flere av universitetene i Zimbabwe er i dag stengt på grunn av de to ovennevnte punktene, hjerneflukt og semesteravgifter. Lover som tillater overgrep mot studenter – I Zimbabwe kan ledelsen på universiteter utvise studenter på livstid. 101 studenter har blitt utvist på politisk grunnlag siden 2001, og hundrevis har blitt arrestert og torturert. Loven må reverseres og utdanning må anerkjennes som en menneskerett i den nye zimbabwiske grunnloven.

“Høyere utdanning er en av de viktigste drivkreftene når et land skal reise seg slik Zimbabwe prøver på nå. Uten lærere og kvalifiserte fagpersoner er det mye som stopper opp. Norge må ta dette innover seg og gjøre alt de kan for å bidra til å styrke høyere utdanningssektoren som skal utdanne studentene som er morgendagens ledere.” sier leder i SAIH Sigrun Espe.

Kontaktpersoner: Leder av SAIH, Sigrun Espe: 99 04 46 66SAIHs Programrådgiver for Zimbabwe: Kari Anette Lindemann: 48 22 43 31ZINASU - Zimbabwe National Student Union: Clever Bere, President, 00263 913 010 369Brilliant Dube, Vice President, 00263 912 988 636 zinasu@gmail.comSST - Student Solidarity Trust: Trust Masimba Nyamanhindi, National Coordinator, 00263 912 551 260sst@africaonline.co.zw mnyamanhindi@studentsolidarity.org

FotoPressebilde av Sigrun Espe: /noop/image.php?id=6760

SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirkning. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon