Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norge tar lederrolle for å beskytte universiteter og skoler i konflikt

Les stortingsmeldingen her

I dag presenterte Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende regjeringens satsing på utdanning i utviklingspolitikken. Der ble det offentliggjort at de vil lede arbeidet med å få på plass et internasjonalt rammeverk for å beskytte studenter og lærere i konflikt.

- Vi har den siste tiden sett de mest ekstreme eksemplene på angrep rettet mot elever i Nigeria, og de siste fem årene har det forekommet målrettede angrep på utdanning i over 30 land. Skoler og universiteter har blitt bombet og brent med ufattelige konsekvenser for studenter og elever. Vi mener at regjeringen her gjør et veldig viktig grep når de tar på seg et langsiktig lederskap for å motvirke disse grusomhetene. Sier leder i SAIH Jørn Wichne Pedersen.

I 2010 ble en internasjonal koalisjon opprettet for å beskytte utdanning fra angrep (The Global Coalition to Protect Education from Attac -GCPEA). Nå, fire år senere har koalisjonen utarbeidet et rammeverk, kalt The Lucens Guidelines, som handler om å gjøre skoler og universiteter til nøytrale soner. Slike retningslinjer skal igjen forankres i nasjonal lovgivning og militær doktrine i så mange land som mulig. Norge har nå tatt på seg ansvaret for å lede denne prosessen.

-Å gi skoler og universiteter lignende beskyttelse som sykehus er et ambisiøst, men realistisk prosjekt som i fremtiden vil kunne gi studenter og lærere etterlengtet beskyttelse. Sier Pedersen.

Kontakt:

Jørn Wichne Pedersen, Leder i SAIH +47 98630253 leder@saih.no @jornwp‎ Pressefoto

SAIH er studenter og akademikere i Norge sin egen solidaritets- og bistandsorganisasjon. Vi har i flere tiår jobbet med akademisk frihet og beskyttelse studenter og akademikere. Vi støtter 40 organisasjoner i 6 land. Organisasjonene driver egne prosjekter. Mer enn 160 000 studenter gir 8 millioner kroner i støtte og vi får 30 millioner fra andre, hovedsakelig Norad. Men bistand alene kan ikke skape en rettferdig verden. Derfor jobber vi for at rike land i Nord må endre politikk som har negativ innvirkning på utviklingen i Sør.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon