Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norge legitimerer menneskerettighetsversting

Pressemelding fra SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Studentenes Landsforbund (StL), Norsk Studentunion (NSU), Elevorganisasjonen (EO) og Pedagogstudentene (PS) 03. desember 2009

Colombia er det landet i verden med nest flest internt fordrevne, flere enn i Irak og DR Kongo til sammen. Studenter og fagforeningsfolk som kjemper for sin sak opplever trusler, drap og forsvinninger.

På en tidagers elev- og studentdelegasjon til Colombia i november har SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Studentenes Landsforbund (StL), Norsk Studentunion (NSU), Elevorganisasjonen (EO) og Pedagogstudentene (PS) møtt representanter fra studentorganisasjoner og fagorganisasjoner som sier at en handelsavtale med Colombia vil bidra til å legitimere et regime som verken respekterer menneskerettigheter eller arbeiderrettigheter og som undergraver kunnskapsutvikling i landet.

I løpet av de ti dagene delegasjonen var i Colombia kom det to trusselbrev fra paramilitære grupper der 15 navngitte studenter ble truet på livet. I en rapport for perioden 2002 til 2006 dokumenterer den colombianske studentorganisasjonen ACEU nesten 600 overgrep mot studenter, deriblant 14 drap. Hittil i år har ACEU dokumentert 5 politisk motiverte drap på studentaktivister.

Studenter som blir truet jobber for studenters rettigheter i Colombia. Frihandelsavtaler har konkrete innvirkninger på den høyere utdanningssektoren i Colombia, en sektor som allerede står ovenfor en økonomisk krise. Flere offentlige universiteter trues av nedleggelse på grunn av kraftige kutt i bevilgninger, og i noen tilfeller blir over 40 % av alle utgifter dekt av studentenes skolepenger.

Gjennom å la være å stille krav til menneskerettigheter i avtaleteksten så legges det til rette for at de grove menneskerettighetsovergrepene overfor studentbevegelsen fortsetter” sier leder i SAIH, Sigrun Espe.

Colombia er verdens farligste land for fagorganiserte. Norge skal i følge Strategi for et anstendig arbeidsliv fra 2008 styrke innsatsen for arbeidstakerrettigheter globalt […] gjennom blant annet utenrikspolitikken, bistandspolitikken, handelspolitikken, eierskapspolitikken og arbeidslivspolitikken.” Videre sier strategien at Norge skal ”være en pådriver for å fremme betydningen av anstendige arbeidsvilkår også i handelspolitikken, herunder i bilaterale handelsavtaler og i avtaler mellom flere land og regioner.”

”Norske myndigheter må følge opp forpliktelsene fra Strategi for et anstendig arbeidsliv, legge den pågående prosessen med frihandelsavtalen mellom EFTA og Colombia på is og sende avtalen ut på åpen høring” er beskjeden fra de norske og colombianske studentorganisasjonene.

Kontaktpersoner: Leder av SAIH, Sigrun Espe: 990 44 666; (Pressebilde: /noop/image.php?id=6760

)Internasjonalt ansvarlig i StL, Anette Cvijanovic: 95904559Internasjonalt ansvarlig i NSU, Magnus Malnes: 98225995Nestleder i Pedagogstudentene, Stine Hjerpbakk: 95409957Internasjonalt ansvarlig i Elevorganisasjonen, Kristin Hagan: 41501280 

Tidligere leder av ACEU, Diego Marin: 41079393

Trusselbrev fra paramilitær gruppe: http://studentwatch.wordpress.com/2009/11/23/threat-from-the-paramilitaries/

(image) På en tidagers elev- og studentdelegasjon til Colombia i november har SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Studentenes Landsforbund (StL), Norsk Studentunion (NSU), Elevorganisasjonen (EO) og Pedagogstudentene (PS) møtt representanter fra studentorganisasjoner og fagorganisasjoner

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon