Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norge legitimerer menneskerettighetsversting

Pressemelding fra SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Studentenes Landsforbund (StL), Norsk Studentunion (NSU), Elevorganisasjonen (EO) og Pedagogstudentene (PS) 03. desember 2009

Colombia er det landet i verden med nest flest internt fordrevne, flere enn i Irak og DR Kongo til sammen. Studenter og fagforeningsfolk som kjemper for sin sak opplever trusler, drap og forsvinninger.

På en tidagers elev- og studentdelegasjon til Colombia i november har SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Studentenes Landsforbund (StL), Norsk Studentunion (NSU), Elevorganisasjonen (EO) og Pedagogstudentene (PS) møtt representanter fra studentorganisasjoner og fagorganisasjoner som sier at en handelsavtale med Colombia vil bidra til å legitimere et regime som verken respekterer menneskerettigheter eller arbeiderrettigheter og som undergraver kunnskapsutvikling i landet.

I løpet av de ti dagene delegasjonen var i Colombia kom det to trusselbrev fra paramilitære grupper der 15 navngitte studenter ble truet på livet. I en rapport for perioden 2002 til 2006 dokumenterer den colombianske studentorganisasjonen ACEU nesten 600 overgrep mot studenter, deriblant 14 drap. Hittil i år har ACEU dokumentert 5 politisk motiverte drap på studentaktivister.

Studenter som blir truet jobber for studenters rettigheter i Colombia. Frihandelsavtaler har konkrete innvirkninger på den høyere utdanningssektoren i Colombia, en sektor som allerede står ovenfor en økonomisk krise. Flere offentlige universiteter trues av nedleggelse på grunn av kraftige kutt i bevilgninger, og i noen tilfeller blir over 40 % av alle utgifter dekt av studentenes skolepenger.

Gjennom å la være å stille krav til menneskerettigheter i avtaleteksten så legges det til rette for at de grove menneskerettighetsovergrepene overfor studentbevegelsen fortsetter” sier leder i SAIH, Sigrun Espe.

Colombia er verdens farligste land for fagorganiserte. Norge skal i følge Strategi for et anstendig arbeidsliv fra 2008 styrke innsatsen for arbeidstakerrettigheter globalt […] gjennom blant annet utenrikspolitikken, bistandspolitikken, handelspolitikken, eierskapspolitikken og arbeidslivspolitikken.” Videre sier strategien at Norge skal ”være en pådriver for å fremme betydningen av anstendige arbeidsvilkår også i handelspolitikken, herunder i bilaterale handelsavtaler og i avtaler mellom flere land og regioner.”

”Norske myndigheter må følge opp forpliktelsene fra Strategi for et anstendig arbeidsliv, legge den pågående prosessen med frihandelsavtalen mellom EFTA og Colombia på is og sende avtalen ut på åpen høring” er beskjeden fra de norske og colombianske studentorganisasjonene.

Kontaktpersoner: Leder av SAIH, Sigrun Espe: 990 44 666; (Pressebilde: /noop/image.php?id=6760

)Internasjonalt ansvarlig i StL, Anette Cvijanovic: 95904559Internasjonalt ansvarlig i NSU, Magnus Malnes: 98225995Nestleder i Pedagogstudentene, Stine Hjerpbakk: 95409957Internasjonalt ansvarlig i Elevorganisasjonen, Kristin Hagan: 41501280 

Tidligere leder av ACEU, Diego Marin: 41079393

Trusselbrev fra paramilitær gruppe: http://studentwatch.wordpress.com/2009/11/23/threat-from-the-paramilitaries/

(image) På en tidagers elev- og studentdelegasjon til Colombia i november har SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Studentenes Landsforbund (StL), Norsk Studentunion (NSU), Elevorganisasjonen (EO) og Pedagogstudentene (PS) møtt representanter fra studentorganisasjoner og fagorganisasjoner

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon