Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norge legitimerer drap av studenter

Colombianske studenter lever i et land der det å bryte menneskerettighetene blir sett på som nasjonal politikk. Studenter, fagorganiserte og andre menneskerettighetsforkjempere lever i frykt for overgrep eller drap for det arbeidet de gjør. Presidentens nærmeste, blant annet sentrale personer fra ministeriet for indre sikkerhet (DAS), blir nå etterforsket for grov embetsforsømmelse, korrupsjon og for å ha bånd til de paramilitære dødsskvadronene. Opposisjonen i landet blir sidestilt med terrorister, og behandles deretter. En fersk uttalelse fra LO slår fast at Colombia er verdens farligste land å være fagorganisert i. Bare i fjor ble 44 fagforeningsmedlemmer drept. Arbeiderne har ikke lenger full rett til å streike i Colombia, og derfor må studentene nå ta mange av kampene alene. I løpet av en enkelt uke i mars i år mottok 30 aktive studenter drapstrusler fra en paramilitær gruppe og måtte flykte fra universitetet, og tre studentledere ble drept.

Studentorganisasjonen ACEU ferdigstilte i fjor en rapport der de dokumenterer nesten 600 menneskerettighetsovergrep mot studentledere i president Alvaro Uribes første periode, fra 2002 til 2006. Mange flere overgrep har ikke blitt dokumentert i rapporten, blant annet grunnet ofrenes frykt for represalier og at mange av ofrene har måttet flykte.

Norge har, sammen med de andre EFTA-landene, forhandlet fram en frihandelsavtale med Colombia. For Colombia vil det bety at Norge legitimerer regjeringen sine handlinger. Mange organisasjoner krever som et minimum at det blir stilt krav til faglige rettigheter i avtalen. Stortingspolitiker Marianne Aasen (Ap), medlem av EFTAs parlamentarikerkomité, svarer at «Med en gang vi nevner krav om at faglige rettigheter og grunnleggende menneskerettigheter skal inn i avtaleteksten, forsvinner de ut døra, og det blir ingen avtale.» Aasen forsvarer frihandelsavtalen med at dette er en lite viktig avtale for Norge, og at vi har frihandelsavtaler med verre regimer enn Colombia. Aasen viser til at dette er en viktig avtale for vår EFTA-partner Sveits med sin legemiddelindustri. Vi i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) mener at Norge heller bør vise solidaritet med studenter og fagorganiserte i Colombia enn med legemiddelindustrien i Sveits.

Når studentledere i Colombia blir drept eller tvinges på flukt fordi de kjemper sine rettigheter, da må norske myndigheter tenke seg om mer enn én gang før de inngår avtaler. SAIH jobber sammen med colombianske studenter for at deres stemmer skal bli hørt internasjonalt. Sammen med NSU og StL, fagbevegelsen og andre vil vi fortsette å jobbe for at Norge er solidariske med menneskerettighetsaktivister i Colombia, og ikke bidrar til å legitimere de kontinuerlige bruddene på menneskerettighetene i landet - også når det går på bekostning av våre relasjoner i Europa. http://universitas.no/leserbrev/53492/norge-legitimerer-drap-av-studenter/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon