Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norge legitimerer drap av studenter

Colombianske studenter lever i et land der det å bryte menneskerettighetene blir sett på som nasjonal politikk. Studenter, fagorganiserte og andre menneskerettighetsforkjempere lever i frykt for overgrep eller drap for det arbeidet de gjør. Presidentens nærmeste, blant annet sentrale personer fra ministeriet for indre sikkerhet (DAS), blir nå etterforsket for grov embetsforsømmelse, korrupsjon og for å ha bånd til de paramilitære dødsskvadronene. Opposisjonen i landet blir sidestilt med terrorister, og behandles deretter. En fersk uttalelse fra LO slår fast at Colombia er verdens farligste land å være fagorganisert i. Bare i fjor ble 44 fagforeningsmedlemmer drept. Arbeiderne har ikke lenger full rett til å streike i Colombia, og derfor må studentene nå ta mange av kampene alene. I løpet av en enkelt uke i mars i år mottok 30 aktive studenter drapstrusler fra en paramilitær gruppe og måtte flykte fra universitetet, og tre studentledere ble drept.

Studentorganisasjonen ACEU ferdigstilte i fjor en rapport der de dokumenterer nesten 600 menneskerettighetsovergrep mot studentledere i president Alvaro Uribes første periode, fra 2002 til 2006. Mange flere overgrep har ikke blitt dokumentert i rapporten, blant annet grunnet ofrenes frykt for represalier og at mange av ofrene har måttet flykte.

Norge har, sammen med de andre EFTA-landene, forhandlet fram en frihandelsavtale med Colombia. For Colombia vil det bety at Norge legitimerer regjeringen sine handlinger. Mange organisasjoner krever som et minimum at det blir stilt krav til faglige rettigheter i avtalen. Stortingspolitiker Marianne Aasen (Ap), medlem av EFTAs parlamentarikerkomité, svarer at «Med en gang vi nevner krav om at faglige rettigheter og grunnleggende menneskerettigheter skal inn i avtaleteksten, forsvinner de ut døra, og det blir ingen avtale.» Aasen forsvarer frihandelsavtalen med at dette er en lite viktig avtale for Norge, og at vi har frihandelsavtaler med verre regimer enn Colombia. Aasen viser til at dette er en viktig avtale for vår EFTA-partner Sveits med sin legemiddelindustri. Vi i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) mener at Norge heller bør vise solidaritet med studenter og fagorganiserte i Colombia enn med legemiddelindustrien i Sveits.

Når studentledere i Colombia blir drept eller tvinges på flukt fordi de kjemper sine rettigheter, da må norske myndigheter tenke seg om mer enn én gang før de inngår avtaler. SAIH jobber sammen med colombianske studenter for at deres stemmer skal bli hørt internasjonalt. Sammen med NSU og StL, fagbevegelsen og andre vil vi fortsette å jobbe for at Norge er solidariske med menneskerettighetsaktivister i Colombia, og ikke bidrar til å legitimere de kontinuerlige bruddene på menneskerettighetene i landet - også når det går på bekostning av våre relasjoner i Europa. http://universitas.no/leserbrev/53492/norge-legitimerer-drap-av-studenter/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon