Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Norge gjest hos G20: Vil Erna lede an?

Global Campaing for Education Norge er et nettverk av 16 organisasjoner, inkludert SAIH, som arbeider for å fremme utdanning for utvikling. I en ny kampanje og åpent brev retter det norske nettverket søkelyset mot verdens største utdanningsfond - Global Partnership for Education (GPE).

Vi ber Erna Solberg om å bruke G20-møtet til å si høyt og tydelig at Norge vil gi det GPE ber om, nemlig å doble vår støtte til GPE i 2018-2020, og oppfordre andre land til å ta et lignende krafttak for utdanning. Les brevet nedenfor.

Vi har også klippet sammen en tale vi håper statsminister Erna Solberg vil holde når hun er gjest hos G20, verdens mektigste land, i juli. Spre denne filmen i sosiale medier og tvitre den til @erna_solberg! #ErnaLederAn

Åpent brev til Erna Solberg fra det norske GCE-nettverket

Kjære Erna Solberg,

Fremtiden til mer enn 800 millioner jenter og gutter står på spill. De risikerer å få en dårligere utdanning eller ingen utdanning i det hele tatt. Dette er fordi kassen til verdens største fond for grunnskoleutdanning er nesten tom. Særlig de mest marginaliserte barna vil rammes hardt.

Fondet – det Globale Partnerskapet for Utdanning (GPE) – har bedt deg om å gi 375 millioner dollar i 2018-2020. I kroneverdi er det omtrent en dobling av det norske bidraget i inneværende periode.

Hvis verden skal klare å oppfylle alles rett til utdanning, må alle rike land bruke 15 prosent av bistanden på utdanning. Det viser den norsk-startede kommisjonen for finansiering av utdanning. Norge gir 10 prosent. Norsk bistand øker hvert år, og en del av økningen bør fortsatt gå til utdanning.

Du har gjort Norge ledende for at barn verden over skal få gå på skole. Det gir et stort ansvar. Vi ber deg vise verden at Norge leder an i å gi barn utdanning og en framtid ved å

bruke G20-toppmøtet til å love doblet norsk bidrag til GPE i neste treårsperiode, og oppfordre andre land til å ta et lignende krafttak for utdanning. trappe opp Norges utdanningsbistand til 15 prosent av den totale bistanden innen 2020.

Norge gir også mange andre viktige bidrag til utdanning i verden, utover GPE. Særlig støtter Norge utdanning for barn og unge som er rammet av krig, konflikt og naturkatastrofer. Norge gir også verdifulle bidrag til det sivile samfunn i en tid der sivilsamfunns handlingsrom svekkes rundt om i verden. Vi ber om at økning til GPE og en økning til utdanning ikke går på bekostning av disse viktige bidragene.

Hvis ikke Norge leder an for de millionene av barn og unge som risikerer fremtiden, hvem skal da gjøre det?

- GCE Norge, juni 2017

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon