Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nicaraguas brudd med kvinners rett til liv

Før valget i Nicaragua i november 2006 ble alle former for abort forbudt i Nicaragua, også abort etter voldtekt av mindreårige og ved graviditeter hvor kvinners liv er i fare. Sistnevnte har vært tillatt siden 1893, mens selvbestemt abort var tidligere også forbudt i Nicaragua. Human Rights Watch gav 2 oktober 2007 ut den første rapporten om konsekvenser av Nicaraguas nye abortlovgivning.

(image) Abort etter voldtekt av mindreårige og ved graviditeter hvor kvinners liv er i fare er forbudt i Nicaragua. Foto: Lise Ulvedal I rapporten ”Over deres lik”, kommer det frem at helsevesenet i Nicaragua ved flere anledninger har gitt adskillig dårligere behandling til gravide kvinner enn tidligere. Flere leger har referert til den nye lovgivningen som årsak til å ikke gi forsvarlig og lovlig oppfølging til kvinner som har opplevd spontanaborter, eller som har hatt andre underlivskomplikasjoner. Dette har skjedd på tross av at helsedepartementet etter at den nye abortloven var vedtatt, utarbeidet og distribuerte nye retningslinjer for behandling av kvinner med komplikasjoner etter illegale aborter.

Rapporten påpeker også hvordan regjeringen ikke har fulgt opp implementeringen av retningslinjene og at det ikke foreligger sanksjoner for de som ikke følger opp og ivaretar kvinnene.

I tillegg viser rapporten at unge kvinner har høyere terskel for å søke hjelp under svangerskap fordi de frykter å bli beskyldt for å ha forsøkt å ta ulovlig abort.

Nicaragua er nå ifølge rapporten i tillegg til El Salvador og Chile et av tre landene i verden som har totalforbud mot abort.

Nicaragua har skrevet under internasjonale konvensjoner som forplikter staten til å sikre kvinners rett til liv og Human Rights Watch påpeker at den nye abortloven bryter med menneskerettslige prinsipper.

Her kan du finne rapporten:http://hrw.org/reports/2007/nicaragua1007/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon