Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Nicaragua får ombudsperson for seksuelt mangfold

(image) Ombudspersonen for seksuelt mangfold er Samira Montiel. Foto: Blikk

Den nye stillingen ble operativ i desember med mandat til å arbeide for å ivareta rettighetene til lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner (LHBT) i det nicaraguanske samfunnet. Ombudspersonen som ble utnevnt er Samira Montiel, en ung advokat fra den lesbiske bevegelsen SAFO.

Montiel lover å jobbe opp mot myndighetene og lovverket for å forbedre LHBTs tilgang til helsevesenet; styrke respekten for deres rettigheter innen for arbeidslivet; og kjempe mot fiendtligheten de møter i skolevesenet. ”Hele livet har vi støtt på forakt og vold. Det er på tide at diskrimineringen tar slutt og at samfunnet ikke bare aksepterer oss, men at vi blir anerkjent og våre tanker respektert.”

Den nicaraguanske LHBT-organisasjon IDSDH som bl.a. SAIH og Skeiv Ungdom holder kontakt med, utarbeidet i 2009 en studie av situasjonen til LHBT i landet, og den viser bl.a. at:

Hver fjerde LHBT er uten arbeid. Arbeidsløsheten blant LHBT er dobbelt så høy som generelt i befolkningen. I tillegg har hver fjerde LHBT opplevd å bli diskriminert på arbeidsplassen på bakgrunn av sin seksuelle identitetAlle LHBT som ble intervjuet for studien fortalte om at de ble diskriminert på skolen på alle utdanningsnivåer

Den norske ambassaden i Nicaragua har gitt støtte til utarbeidelsen av studien.

Fram til juli 2008 kriminaliserte nicaraguansk straffelov forhold mellom personer av samme kjønn med mellom 1 og 3 års fengsel. Denne paragrafen er nå fjernet, og den nye straffeloven fra 2008 kriminaliserer for første gang diskriminering på bakgrunn av seksuell identitet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon